Reinfeldt že razmišlja o predsedniku EU

Predsedujoči Evropski uniji, švedski premier Fredrik Reinfeldt, je začel s konzultacijami v zvezi z novim položajem predsednika EU, ki ga uvaja lizbonska pogodba. Ta bo v veljavo stopila prihodnji mesec.

Objavljeno
05. november 2009 15.04
Ma. J.
Ma. J.
Stockholm - Predsedujoči Evropski uniji, švedski premier Fredrik Reinfeldt, je včeraj sporočil, da je začel s konzultacijami v zvezi z novim položajem predsednika EU, ki ga uvaja lizbonska pogodba. Ta bo po torkovem podpisu češkega predsednika Vaclava Klausa v veljavo stopila prihodnji mesec.

»Pričel sem z začetnimi posvetovanji,« je sporočil švedski premier Reinfeldt in dodal, da namerava v prihodnosti na to temo sklicati posebno srečanje.

Evropski voditelji se morajo sicer o položaju predsednika EU odločiti še preden lizbonska pogodba stopi v veljavo, kot potencialni kandidati pa se omenjajo nizozemski predsednik vlade Jan Peter Balkenende, njegove belgijski kolega Herman van Rompuy in luksemburški premier Jean-Claude Juncker.

Klausov sodelavec predlaga izstop Češke iz EU

Medtem pa sodelavci češkega predsednika Vaclava Klausa kljub njegovi ratifikaciji lizbonske pogodbo nadaljujejo boj. Klausov svetovalec Petr Hajek je predlagal celo izstop Češke iz EU, s čimer »bi znova vzpostavili suverenost države«.

Vseeno češki politiki njegovim besedam ne dajejo prevelike teže. Nekdanji premier Mirek Topolanek je tako dejal: »Dobra zamisel. Hajek bi bil lahko zgled in prvi zapustil EU. Ni važno kam.«

Klaus je Lizbonsko pogodbo po dolgotrajnem zavračanju podpisal v torek, ko je ustavno sodišče odločilo, da ni v nasprotju s češko ustavo.

Britanski konservativci se odpovedujejo referendumu

Vodja britanskih konservativcev David Cameron je včeraj sporočil, da njegova stranka, ki se ji na parlamentarnih volitvah prihodnje leto obeta zmaga, ne razmišlja več o referendumu o lizbonski pogodbi. Ob tem pa je dodal, da si bodo v primeru zmage vseeno prizadevali, da bi britanski vladi povrnili pristojnosti na nekaterih ključnih področjih.