Reinkarnacija na ukaz

Dalajlamova smrt na Tibetu ne bo povzročila vznemirjenja, so vnaprej sklenili voditelji tega avtonomnega območja, hkrati pa so opozorili, da se mora vrhovni lamaistični vodja reinkarnirati, ne pa svojega naslednika iskati na drugačne načine.

Objavljeno
08. marec 2011 21.09
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking
Peking – »Seveda bodo manjši odzivi, če upoštevamo njegovo versko vlogo, vendar bomo to upoštevali in jamčili dolgoročno politično stabilnost na Tibetu,« je med zasedanjem najvišjega zakonodajnega telesa v Pekingu poudaril predsednik tibetanskega ljudskega kongresa Qiangba Puncog.

Ko bo Tenzin Gyatso zapustil ta svet, je opozoril vodja območne vlade Padma Choling, se bo moral nujno reinkarnirati v 15. dalajlamo, in to v skladu »s spoštovanjem zgodovinske institucije in verskih obredov tibetanskega budizma«, ki obstajajo več sto let.

»Bojim se, da nihče nima pravice odpraviti reinkarnacije,« je dejal Padma Choling, s čimer se je odzval na namige 76-letnega »živega Bude«, da bi njegovega naslednika lahko določili kako drugače – morda tako, da bi ga osebno imenoval sam dalajlama ali pa z demokratičnimi volitvami med Tibetanci v izgnanstvu.

Po tukajšnjem verovanju se vsak vrhovni poglavar lamaistične veje Gelung znova rodi kot poosebljenje bodhisattve milosti Avalokiteshvare, proces iskanja reinkarnacije preminulega duhovnega vodje pa po navadi traja nekaj let in vključuje več zapletenih preizkusov, s katerimi se ugotavlja, kateri od rojenih otrok je novi dalajlama.

Potem ko je kitajski partijski vrh opozoril, da bo imel Peking zadnjo besedo pri prepoznavanju 15. dalajlame, je med lamaističnimi verniki zavladala bojazen, da se utegne znova zgoditi, da bodo za ta naslov izbrali dva otroka, kot se je leta 1995 zgodilo s pančenlamo. Kitajska oblast je takrat zavrnila dalajlamovo izbiro in vsilila otroka, ki so ga same izbrale.

Ko je prejšnji teden govoril študentom v Mumbaju, je lamaistični duhovni poglavar izrazil prepričanje, da bo tibetansko vprašanje rešeno še v času njegovega življenja. »Zagotovo bo tako!« je dejal in poudaril, da se Kitajska spreminja in da v njej vlada komunistična partija brez komunistične ideologije. Čeprav je dalajlama tudi ob tej priložnosti ponovil, da nasilje ne vodi k nikakršni rešitvi, ga je partijski sekretar avtonomne pokrajine Tibet Zhang Qingli na zasedanju ljudskega kongresa znova razglasil za »volka pod meniško kuto« in ga obtožil podpihovanja neredov v Lhasi pred točno tremi leti. Takrat je bilo ubitih najmanj 22 ljudi, tibetanski viri pa celo trdijo, da je bilo žrtev desetkrat več kot navaja kitajska oblast.

Neredi so leta 2008 izbruhnili zaradi 49. obletnice tibetanske vstaje proti komunistični oblasti, ki jo v himalajskem območju tiho zaznamujejo 10. marca. Letos so za ta dan prepovedali izdajanje dovoljenj za tuje turiste, ki želijo obiskati Tibet. »Za to smo se odločili predvsem zaradi hladnega vremena,« je pojasnil Zhang Qingli, pa tudi zaradi vrste verskih obredov, s katerimi se Tibetanci pripravljajo na 60. obletnico »mirne osvoboditve«, ki jo bodo proslavili konec maja. Tibet je sicer povsem odprt za obiskovalce, je še poudaril partijski sekretar in dodal, da se nihče ne boji novih neredov.