Rekordna brezposelnost v državah Južne Evrope

Izboljšanja po oceni Mednarodne organizacije za delo ni na vidiku.

Objavljeno
16. september 2012 10.25
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Hamburg - Brezposelnost v kriznih državah Južne Evrope je tudi v svetovni primerjavi rekordna, je pokazala analiza, ki jo je Mednarodna organizacija za delo (ILO) pred dnevi pripravila za časnik Financial Times Deutschland. V Španiji in Grčiji je stopnja brezposelnosti s 24,5 oziroma 22,3 odstotka višja kot v vseh državah, za katere so bili podatki dostopni.

Izboljšanja po pisanju Slovenske tiskovne agencije ni na vidiku. »Tudi če se kriza v območju evra v prihodnjih mesecih ne bo zaostrila, bo brezposelnost v južnih članicah evrskega območja v naslednjih letih upadala zelo počasi,« je povedal vodja oddelka za napovedi pri ILO Ekkehart Ernst.

Strokovnjaki ILO ocenjujejo, da bo stopnja brezposelnosti v Grčiji leta 2015 znašala 20,3 odstotka, v Španiji pa 23,4 odstotka. Še posebej pereč je položaj mladih - tudi na tem področju so države Južne Evrope popolnoma na repu.

V Grčiji je brez dela 55 odstotkov mlajših od 24 let, v Španiji pa 53,2 odstotka. Leta 2015 naj bi se ta odstotek še vedno gibal pri 50 odstotkih.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da se industrijske države in države v razvoju razlikujejo po strukturi gospodarstva in trgu dela, še piše STA.