Rekordni znesek za Clintonovo

Iz vodstva volilne kampanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton so sporočili, da je uspelo Clintonovi v prvem četrtletju letošnjega leta zbrati 26 milijonov dolarjev.

Objavljeno
02. april 2007 12.18
Hillary Rodham Clinton, članica ameriškega senata iz vrst demokratske stranke
New York - Iz vodstva volilne kampanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton so v nedeljo sporočili, da je uspelo Clintonovi v prvem četrtletju letošnjega leta zbrati 26 milijonov dolarjev, blagajno pa si je napolnila še z desetimi milijoni, ki jih je prenesla iz lanskoletne uspešne kampanje za ponovno izvolitev v senat.

Predsedniški kandidati morajo po zakonu do 15. aprila povedati, koliko denarja jim je uspelo zbrati za kampanjo, kot kaže, pa bo Clintonova podrla vse dosedanje rekorde.

Namenska poraba denarja za kampanjo

V kampanji Clintonove bodo do zakonsko določenega roka natančno opredelili, koliko denarja je uspelo senatorki zbrati za primarne in koliko za splošne volitve (v primeru da bo osvojila nominacijo svoje stranke) ter koliko denarja je že porabila. Po ameriškem zakonu lahko kandidati denar za kampanjo namreč porabljajo le namensko, torej denarja zbranega za splošne volitve ne smejo porabljati v času primarne kampanje, ko se odloča o zmagovalcu znotraj stranke.

Zbrani zneski dokazujejo, da bodo preostali kandidati Clintonovo, ki si je zadala cilj, da do konca leta zbere najmanj 75 milijonov dolarjev, le stežka dohajali. Vsota tudi potrjuje, da ima senatorka za sabo izredno dobro podmazan stroj za zbiranje denarja in mrežo, ki se je oblikoval še v času, ko se je za predsedniški položaj potegoval njen soprog Bill Clinton.

Denar sicer ni edina odločilna stvar za zmago, vendar pa je ključnega pomena, še posebej če ima nekdo 26 milijonov dolarjev, nekdo pa štiri milijone, kolikor je doslej uspelo zbrati demokratskemu senatorju Josephu Bidenu iz Delawarea.

Denar ne odloča o zmagi

Kampanja za volitve 2008 se je začela izjemno zgodaj in denar je ključnega pomena za uspeh, še posebej zato, ker so se velike zvezne države letos odločile, da datume primarnih volitev premaknejo naprej, v začetek leta 2008. Za države, kakršni sta Kalifornija in New York, pa je potrebno veliko denarja za oglaševanje na dragih medijskih trgih.

Koliko so zbrali drugi?

Največji konkurent Clintonove Barack Obama še ni sporočil, koliko denarja je zbral, vendar bo to skupaj z ostalimi moral storiti v naslednjih dneh. Kandidat, ki se med demokrati v anketah ponavadi uvršča na tretje mesto, John Edwards, je v prvem četrtletju zbral 14 milijonov dolarjev, od tega 3,3 milijone po internetu, le en milijon pa je rezerviral za splošne volitve.

Edwards je tako presegel lastni rekord iz leta 2003, ko je v prvem četrtletju zbral 7,5 milijona dolarjev. Guverner Nove Mehike Bill Richardson je sporočil, da je v prvem četrtletju zbral šest milijonov dolarjev, senator iz Connecticuta Christopher Dodd pa štiri milijone, vendar ima še pet milijonov iz svoje lanske senatorske kampanje. Med republikanci je do nedelje le nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee sporočil, da je zbral 500.000 dolarjev.

Primerjava iz let 1999 in 2003 kaže, da je Clintonova rekorderka. Sedanji republikanski predsednik George Bush je v prvem četrtletju leta 1999 zbral 7,6 milijona dolarjev, demokrat Al Gore pa 8,9 milijona dolarjev. Demokrata John Kerry in Edwards sta v prvem četrtletju 2003 zbrala vsak po 7,5 milijona dolarjev, Bush pa je denar začel zbirati šele kasneje v letu.