Republika srbska pred bankrotom

Federacija BiH se je za las izognila bankrotu in blokadi vseh računov, in to zaradi odločitve visokega predstavnika mednarodne skupnosti Valentina Inzka, da bo vsilil trimesečno financiranje porabnikov proračuna, ker entiteta še vedno ni sprejela proračuna za letošnje leto, poleg tega pa še vedno ni postavila zakonodajne in izvršilne oblasti.

Objavljeno
02. februar 2011 21.20
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo
Sarajevo - Z Inzkovo odločitvijo so se izognili zlomu, po katerem bi porabniki proračuna ostali brez plač, upokojenci brez pokojnin, prejemniki socialne pomoči pa brez - kruha. Federacija bo do marca nekako preživela, so se pa pojavili resni problemi pri financiranju srbske entitete, o kateri predsednik SNSD Milorad Dodik že leta trdi, da je uspešnejši del BiH, čeprav so tam povprečne plače in pokojnine nižje kakor v Federaciji BiH.

Uprli so se tudi sicer zelo občutljivi borci, železničarji pa grozijo z ustavitvijo prometa. Pogosti so tudi požari v Rafineriji Bosanski Brod, ki je zdaj v ruski lasti. V slabih dveh mesecih so morali gasilci dvakrat posredovati, ranjeni pa so bili trije delavci. Vse glasnejši so tudi protesti hrvaških oblasti, češ da rafinerija onesnažuje zrak v sosednjem Slavonskem Brodu. To pa pomeni, da z modernizacijo te največje naložbe v entiteti ni vse tako, kakor so pričakovali.

Vse kaže, da je začel predsednik Republike srbske izgubljati živce. Potem ko so borci, demobilizirani borci in imetniki vojnih odlikovanj zagrozili, da bodo v začetku februarja organizirali množične proteste, če jim ne bodo izplačali borčevskih dodatkov, je Dodik zagrozil, da jim bo »ukinil« vse prejemke, ker so postali moteč dejavnik. Prejemki borcev so urejeni z zakonom, to pa pomeni, da jih je le z zakonom mogoče ukiniti. Proteste borcev je povzročila odločitev, da bodo zaradi varčevanja proračunskih sredstev zmanjšali in ukinili njihove ugodnosti, ki znašajo okoli 10 milijonov mark na leto. Bivši borci so se nato opogumili in pred javnostjo postavili na laž Dodikove trditve o boljšem življenju v lepši entiteti.

Upor železničarjev

Pozneje, ko je oblast dojela, da se je predsednik malce prenaglil, so vse skupaj prevalili na vlado, ta pa je obljubila, da bo od februarja do marca poravnala vse obveznosti, ki jih ima do borcev. Užaljeni borci zdaj zahtevajo še Dodikovo opravičilo. A pomanjkanja denarja ni mogoče izbrisati z radirko. Za borce se bo v proračunu gotovo našlo okoli 10 milijonov mark, vendar so hkrati izbruhnili tudi protesti okoli 2500 zaposlenih na Železnici Republike srbske, in to zaradi več mesecev neizplačanih plač, prispevkov in regresa - skupaj okoli 20 milijonov mark. V Federaciji BiH so železničarji iz podobnega vzroka že dvakrat ustavili promet, kar je povzročilo kaos v proizvodnji in milijonske izgube v poslovanju, in to ne le železnice, temveč tudi njenih velikih uporabnikov, kakor so mostarski Aluminij, Železarna Zenica, koksarne in rudniki. Če bodo železničarji v srbski entiteti ustavili vlake, se bodo izgube v tej entiteti še dodatno povečale.
Od lanske jeseni je vse pogosteje slišati tudi to, da je v krizi pokojninski sklad Republike srbske in da je le še vprašanje časa, ko bodo morali priznati, da za pokojnine ni več denarja. Razmere s tem skladom so se dodatno zaostrile, ker so zaradi novih zahtev do gospodarstva, ki so začele veljati 1. januarja, delodajalci napovedali, da bodo odpustili več kot 10.000 delavcev, ki so s svojimi prispevki »preživljali« okoli 30.000 upokojencev. Delavsko nezadovoljstvo po vsej državi narašča, s stavko - zaradi nizkih ali nerednih plač - pa grozijo tudi prosvetni in zdravstveni delavci ter policija.

Poleg tega se utegne Republika srbska znajti pred popolnim bankrotom, če bi sodišča BiH sprejela odškodninske tožbe 1500 žrtev vojnih zločinov v znesku, ki presega milijardo mark. Poleg tega je Islamska skupnost BiH po sodni poti zahtevala odškodnino 15 milijonov mark za 16 porušenih džamij v Banjaluki. Več kot tisoč demobiliziranih pripadnikov oboroženih sil BiH, ki so bili lani odpuščeni iz vojske in ki jim je bilo obljubljeno, da se bodo lahko upokojili, potem pa obljuba ni bila izpolnjena, je zagrozilo, da bodo zaprli vse ceste proti smučiščem na Igmanu in Bjelašnici, kjer bodo 21. februarja mednarodne vojaške olimpijske igre. Ali pa bodo zahtevali, naj jim dovolijo vožnjo s sanmi - glede na to, da so zaradi države že tako krepko nasankali.