Republika srbska se je opravičila

Vlada Republike srbske se je opravičila zaradi vojnih zločinov, ki so jih bosanski Srbi zagrešili nad Muslimani in Hrvati v BiH in zatrdila, da bo nadaljevala s prizadevanji, da ujame preostale odgovorne za te zločine.

Objavljeno
28. februar 2007 17.52
Milorad Dodik
Banja Luka - Vlada Republike srbske se je danes opravičila zaradi vojnih zločinov, ki so jih bosanski Srbi zagrešili nad Muslimani in Hrvati v BiH med vojno v letih 1992-1995. Republika Srbska "izraža najgloblje obžalovanje za vojne zločine, storjene proti nesrbskim prebivalstvom med vojno v BiH", so zapisali v sporočilu za javnost.

Obenem pa je Republika srbska tudi bosanske in hrvaške voditelje v BiH pozvala, naj se opravičijo in tako zagotovijo boljšo prihodnost vsem prebivalcem BiH. V današnjem sporočilu so oblasti Republike srbske še zapisale, da bodo "nadaljevale z vsemi možnimi prizadevanji, da bi prijele preostale odgovorne za te zločine, zlasti za zločine storjene v Srebrenici".

Premier Republike srbske Milorad Dodik pa je najbolj iskana haaška ubežnika Radovana Karadžića in Ratka Mladića obenem ponovno pozval, naj se v dobro vseh Srbov, Srbije in Republike srbske predata oblastem. "Za nas je nujno, da se to konča in da se razbremeni naše ljudi. Nista heroja, nikoli nista bila heroja in povzročila sta, da je celotna država kriva, ker se nočeta pojaviti na sodišču," je še dejal Dodik.

V Haagu so Srbijo oprostili sokrivde za genocid v BiH


Do opravičila prihaja dva dni po tem, ko je Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) glede tožbe, ki jo je proti nekdanji ZRJ oziroma njeni naslednici Srbiji in Črni gori leta 1993 vložila BiH, razsodilo, da se je nad bosanskimi Muslimani v Srebrenici zgodil genocid, Srbija pa ni izkoristila svojega očitnega vpliva na bosanske Srbe, da bi ga preprečila. Hkrati pa je sodišče Srbijo oprostilo neposredne odgovornosti ali sokrivde za genocid med vojno v BiH.