ZDA: predsedniški kandidat v težavah zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju

Republikanec Herman Cain je baje v devetdesetih letih prejšnjega stoletja nadlegoval dve ženski.

Objavljeno
01. november 2011 18.50
Posodobljeno
01. november 2011 19.06
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
New York - Republikanski predsedniški kandidat Herman Cain, ki mu je v zadnjih tednih močno porasla podpora med republikanskimi volivci, se je znašel v težavah zaradi nejasnih odgovorov na obtožbe o domnevnem spolnem nadlegovanju dveh žensk sredi 90. let prejšnjega stoletja.

Obtožbe izvirajo iz časa po letu 1996, ko je Cain predsedoval Nacionalnemu združenju restavracij. Ameriški mediji so pred dnevi objavili informacijo o obtožbah in Cainova kampanja je najprej ostro napadla objavo, vendar pa obtožb ni zanikala. Nato so ob koncu preteklega tedna od Caina in njegovega volilnega štaba začele prihajati na dan nejasne informacije. Cain je za televizijo Fox zanikal obtožbe, nato dovolil, da so morda resnične.

Časopis Politico je potem izbrskal, da sta neimenovani ženski od Nacionalnega združenja restavracij dobili finančno poravnavo. Cain je najprej to zanikal, potem pa spet dovolil, da je morda informacija resnična, vendar ker gre za zadevo izpred več let, se podrobnosti ne spominja več dobro. Spomnil se je sicer, da ni šlo za velike zneske.

Nekdanji politični strateg predsednika Georgea Busha mlajšega Karl Rove je na televiziji Fox zavrnil domneve, da Caina sedaj napadajo, ker je temnopolt in mu raste priljubljenost med republikanskimi volivci. Rove meni, da bi moral biti Caine na takšne stvari pripravljen, ker se dokazuje kot resen kandidat in priporočil, naj čim prej pride na dan z vsemi podrobnostmi, sicer bo le še hujše.

Nekdanji predsednik banke Federal Reserve v Kansas Cityju in glavni izvršni direktor verige picerij »Godfather's Pizza« doživlja rast priljubljenosti med drugim zaradi poenostavljenega načrta davčne reforme »9-9-9«, kar pomeni po devetodstotni davek za korporacije, porabo in plače. Takšna reforma bi bila v korist korporacij in pomenila povišanje davka za večino Američanov, ki niso samozaposleni, na kar opozarjajo tudi Cainovi nasprotniki v republikanski predsedniški tekmi.

Kljub temu zaradi poenostavljenih rešitev, ki jih ponuja, in smisla za humor ostaja priljubljen in se je v zadnji anketi v Iowi, kjer bodo republikanski volivci prihodnje leto najprej izbirali, izenačil z vodilnim kandidatom Mittom Romneyjem. Cain je uspel celo v Teksasu prehiteti guvernerja in kandidata Ricka Perryja.

Njegova velika pomanjkljivost je poznavanje zunanje politike, vendar to pri izbiri republikanskih kandidatov zadnje čase ni ovira. Georgea Busha mlajšega so novinarji v začetku njegove kampanje večkrat ujeli pri pomanjkljivem poznavanju sveta, vendar je Cain pred dnevi skušal vnaprej odpraviti ta problem z besedami, da ga prav nič ne zanima, kdo je predsednik kakšnega »Ubeki-beki-beki-beki-stana«.

Konec tedna se je v tradiciji republikanskih kandidatov zadnjih let pokazal tudi za bolj proizraelskega, kot so Izraelci sami. V pogovoru za časopis Israel Hayon je Palestince opredelil za »tako imenovano palestinsko ljudstvo«, ki si prizadeva za priznanje v ZN, ker meni, da je predsednik ZDA Barack Obama šibak in s pomanjkanjem podpore premieru Benjaminu Netanjahuju opogumlja sovražnike Izraela.

Odločna podpora republikancev Izraelu je predvsem posledica prepričanj njihove volilne baze evangelikancev. Ne gre za evangeličane, ampak za člane raznih protestantskih veroizpovedi, ki verjamejo v skorajšnjo vrnitev Jezusa Kristusa na zemljo. Pogoj za to je po njihovi veri oblikovanje judovske države na celotnem svetopisemskem ozemlju Palestine. Največja ironija je sicer ta, da bodo v tem primeru Judi, ki ne bodo priznali Kristusa, obsojeni.