Reševalna akcija dobila nov zagon

Velika reševalna akcija po uničujočem potresu, ki je prizadel indonezijski otok Sumatra, je dobila nov zagon. Na območje so prispele ladje ameriške mornarice, ki so pripeljale helikopterje in nujno pomoč.

Objavljeno
09. oktober 2009 13.46
Ma. J.
Ma. J.
Padang - Velika reševalna akcija po uničujočem potresu, ki je pred dobrim tednom dni prizadel indonezijski otok Sumatra, je dobila nov zagon. Na območje so namreč prispele ladje ameriške mornarice, ki so pripeljale helikopterje in nujno pomoč.

Ameriški ladji USS Denver in USS Campbell sta na območje Zahodne Sumatre prispeli v četrtek pozno ponoči, štirje helikopterji z omenjenih ladij pa so v indonezijsko vojaško bazo v močno prizadetem mestu Padang prispeli danes. Tam so začeli z razdeljevanjem hrane in evakuacijo najhuje ranjenih ljudi iz vasi, ki so zaradi zemeljskih plazov še vedno odrezane od sveta.

Indonezijske oblasti so sicer danes sporočile, da je v uničujočem potresu z močjo 7,6 stopnje po Richterjevi lestvici življenje izgubilo 784 ljudi, upanja za 242 ljudi, ki jih še vedno pogrešajo, pa skorajda ni več. Potres je popolnoma uničil ali poškodoval najmanj 18.000 stavb, povzročil je številne zemeljske plazove in s hribov odnesel cele vasi.

V Indonezijo se je po potresu sicer podalo okoli 30 reševalnih ekip iz celega sveta, med njimi tudi iz Slovenije.