Reševanje vojaka Purde končano

Agonija hrvaškega vojnega veterana Tihomirja Purde, ki so ga januarja aretirali v BiH na podlagi srbske tiralice, je vendarle dobila svoj epilog.

Objavljeno
03. marec 2011 16.36
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb - Srbsko državno tožilstvo je sporočilo, da odstopa od kazenskega pregona proti Tihomirju Purdi, kakor tudi v primeru dvojice drugih veteranov, ki jih je srbsko pravosodje bremenilo vojnega zločina nad vojaki JA v Vukovarju leta 1991. Tožilci so iz Beograda sporočili, da nimajo dovolj dokazov.

Primer Purda je sicer precej zatresel srbsko-hrvaške odnose. Kmalu se je namreč pokazalo, da je Beograd veterane preganjal na podlagi izjav, ki so jih ti dajali po nečloveškem mučenju v srbskih koncentracijskih taboriščih. Preiskavo je izvedlo tudi hrvaško tožilstvo, ki je ugotovilo, da ni prav nobenega dokaza, da bi bila trojica veteranov povezana z zločinom. »Postopek, ki so ga vodila vojaška preiskovalna telesa leta 1999, ni bil voden v skladu s pravnimi standardi procesiranja kaznivih dejanj s področja vojnih zločinov. Zahvaljujoč izjemnemu pravosodnemu sodelovanju z državnimi tožilstvi BiH in Hrvaške je bila sprejeta odločitev o opustitvi pregona,« so sporočili iz srbskega tožilstva za vojne zločine.

S to odločitvijo se je zelo razbremenil pritisk na hrvaško oblast, ki je bila zadnje tedne tarča očitkov dela skrajnih domačih veteranskih združenj in posameznikov, da je prav ona kriva za krivico, ki se dogaja Purdi in drugim veteranom. Zaradi Purde so v soboto na osrednjem zagrebškem trgu demonstrirali veterani iz radikalnejših združenj, vendar se je pokazalo, da so bili ti zlorabljeni, saj je bil skriti namen demonstracij krepitev skrajnih desničarskih gibanj in posameznikov, ne pa solidarnost s Purdo.

Kljub temu je eden od poveljnikov vojnega Vukovarja, Branko Borković - Mladi jastreb, ki se je zelo približal skrajni desnici, napovedal nove proteste, saj da ne želi, »da jih Srbija amnestira, ker nikogar niso napadli in ker branilci Vukovarja niso zločinci«. Protesti bodo, je napovedal, dokler se »ne razčisti položaj s Srbijo, povezani s hrvaškimi veterani«. Dodal je še, da branitelje čaka veliko težkih trenutkov, kot je skorajšnja sodba hrvaškim generalom v Haagu, še posebno Anteju Gotovini.

Najbolj znan vojni poveljnik Vukovarja, Mile Dedaković - Jastreb, ki ne simpatizira s skrajno desnico, pa je dejal, da je primer »kakovostno rešen« in da so pristojne ustanove »opravile svoj posel«. Po njegovih besedah nekateri zaradi takšnega izida ne bodo najbolj veseli, saj ne bodo mogli protestirati. Dodal je, da so bili v ozadju veteranskih protestov posamezniki, ki so primer Purda želeli izkoristiti, da si izboljšajo položaj na volitvah.