Rešili spor o zamrznjenih severnokorejskih sredstvih

Dan pred začetkom novega kroga pogovorov o severnokorejskem jedrskem programu so iz Pekinga sporočili, da je spor o zamrznjenih severnokorejskih finančnih sredstvih pri Banci Delta Asia Macao v Macau rešen.

Objavljeno
18. marec 2007 11.04
Pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu v Pekingu
Peking - Predstavniki držav, sodelujočih na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu so v Pekingu dan pred začetkom novega kroga pogovorov danes razpravljali o nadaljnjem izpolnjevanju določil februarskega dogovora o Severni Koreji. Neimenovani južnokorejski predstavnik je medtem poudaril, da je spor o zamrznjenih severnokorejskih finančnih sredstvih pri Banci Delta Asia Macao (BDA) v Macau rešen.

Do današnjega srečanja je prišlo potem, ko je Severna Koreja v soboto najprej sporočila, da ne bo zaprla svojih jedrskih naprav v Yongbyonu, dokler ZDA ne bodo sprostile vseh sredstev, ki so trenutno zamrznjena v omenjeni banki v Macau, potem pa je Južna Koreja sporočila, da je njena severna soseda že začela priprave na ustavitev njenega glavnega jedrskega reaktorja v Yongbyonu.

Kot je po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap povedal južnokorejski predstavnik, ni več nerešenih vprašanj glede BDA, ki so jo ZDA obtožile, da naj bi severnokorejskemu režimu pomagala prati denar, ki naj bi ga Pjongjang pridobil s tihotapljenjem in drugimi nelegalnimi dejavnostmi. Zaradi tega so ZDA leta 2005 zamrznile severnokorejske račune v BDA, zaključek preiskave pa bi po navedbah ameriškega ministrstva za finance lahko vodil v odmrznitev nekaterih računov.

Ameriško ministrstvo za finance je sicer v sredo sporočilo, da je omogočilo pot za sprostitev približno 25 milijonov dolarjev Severne Koreje v banki BDA, po sobotnih besedah predstavnika omenjenega ministrstva Daniela Gaserja pa je sprostitev sredstev sedaj odvisna od oblasti v Macau. "Izvedli smo nekaj preiskav in upamo, da bodo ta pomagala pri njihovi odločitvi," je novinarjem povedal Glaser v Hongkongu pred odhodom v Peking.

Države na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu so 13. februarja dosegle dogovor, ki predvideva, da naj bi Severna Koreja v 60 dneh zaprla svoj glavni jedrski reaktor v Yongbyonu v zameno za 50.000 ton goriva. V skladu s sporazumom, ki ima več stopenj, naj bi Severna Koreja v nadaljevanju razglasila konec vseh vidikov jedrskega programa v zameno za 950.000 ton nafte ali druge oblike pomoči ter za normalizacijo odnosov z ZDA, kar pomeni, da bi jo črtali s seznama držav podpornic terorizma.