Rešitev trpljenja v Darfurju?

Sudanska vlada je v petek privolila v vlogo mirovnih sil ZN v pokrajini Darfur, vendar s pogojem, da večino enot ZN tvorijo sile držav Afriške unije in da jim poveljuje Afričan.

Objavljeno
23. december 2006 10.23
Begunsko taborišče v Darfurju
New York - Sudanska vlada je v petek privolila v vlogo mirovnih sil ZN v pokrajini Darfur, vendar s pogojem, da večino enot ZN tvorijo sile držav Afriške unije in da jim poveljuje Afričan. Tiskovni predstavnik sudanskega zunanjega ministrstva Sadek al Magli je dejal, da bodo sile ZN v glavnem nudile tehnično pomoč, nasvete ter vojaške in policijske strokovnjake. Sile ZN naj bi bile pod vodstvom Afriške unije.

Varnostni svet ZN je že odobril resolucijo o napotitvi 20.000 pripadnikov mirovnih sil v Darfur, kar je sudanska vlada doslej zavračala, ne glede na to, da mirovna operacija Afriške unije s 7000 pripadniki ni uspela zaustaviti spopadov med uporniki in provladnimi milicami džandžavid. Ti spopadi so doslej od leta 2003 zahtevali najmanj 200.000 življenj, okrog 2,5 milijona ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Ob kljubovanju Kartuma, ki je obljubljal oborožen upor proti mirovnim silam ZN, so v New Yorku nekoliko omilili zahteve in se strinjali, da se predvsem okrepijo sile Afriške unije z manjšim številom enot ZN iz drugih držav. Pred sporočilom iz Kartuma je generalni sekretar ZN Kofi Annan dejal, da pričakuje, da bo predsednik Sudana Omar al Bašir v kratkem odobril hibridne sile Afriške unije in ZN, hkrati z obnovljenimi prizadevanji za mir in prekinitvijo ognja.

"Goreče upam, da smo sedaj končno blizu tega, da prebivalce Darfurja rešimo trpljenja. Vendar pa po tolikih razočaranjih doslej, ni nič gotovega," je dejal Annan. Annan je pričakoval pozitivno sporočilo iz Sudana v soboto, prišlo pa je že v petek. Al Magli je dejal, da bi morala mednarodna skupnost pritisniti na upornike, ki niso pristopili k mirovnemu sporazumu naj prenehajo z napadi in se pridružijo pogajanjem.

Načrt ZN predvideva, da se v prvi fazi okrepijo sile Afriške unije s 105 vojaškimi častniki in 33 policisti ter 48 civilnimi člani misije. Misija ZN naj bi štela na koncu skupaj 17.300 vojakov, 3300 policistov in še nekaj več policijskih enot. Al Magli je dejal, da se Sudan strinja s prvo fazo načrta, dokončno število enot ZN pa mora biti predmet pogovorov med Sudanom, ZN in Afriško unijo.