Ribiči obtičali na ledeni plošči

Ruski reševalci so danes rešili okoli 70 ribičev, ki so obtičali na ledeni plošči, ki se je odlomila od obale na vzhodu Rusije. Zaradi krhkosti ledu v regiji so Primorski reševalci v stalni pripravljenosti.

Objavljeno
31. marec 2007 18.42
Moskva - Ruski reševalci so danes rešili okoli 70 ribičev, ki so obtičali na ledeni plošči, ki se je odlomila od obale na vzhodu Rusije. Reševalci so s pomočjo gumijaste blazine na varno najprej prepeljali 30 ribičev, zaradi visokih valov pa so preostale kasneje rešili z ladjo.

Čeprav ruske oblasti ribiče večkrat opozorijo pred tveganji ribolova na zamrznjenem morju, pa ostaja ribarjenje skozi izvrtane luknje v ledu ruska tradicija, ki jo običajno spremlja pitje vodke ali drugih doma narejenih alkoholnih pijač. Zdravstveni strokovnjaki ob tem opozarjajo, da bi zaradi izredno nizkih temperatur vsak, ki bi padel v vodo, najverjetneje umrl v manj kot osmih minutah.

Ruski reševalci so pred tednom dni z ledene plošče, ki se je odlomila na istem območju, rešili 280 ribičev. Po besedah predstavnika lokalnih reševalnih sil so zaradi krhkosti ledu v regiji Primorski reševalci v stalni pripravljenosti.