Rice: Abas in Olmert se bosta kmalu znova srečala

Izraelski premier Ehud Olmert in palestinski predsednik Mahmud Abas sta se dogovorila, da se bosta kmalu ponovno srečala, je povedala ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice.

Objavljeno
19. februar 2007 15.39
Srečanje Abas Olmert Rice
Jeruzalem - Izraelski premier Ehud Olmert in palestinski predsednik Mahmud Abas sta se dogovorila, da se bosta kmalu ponovno srečala, je po današnjih dvournih tristranskih pogovorih z obema povedala ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice. Ob tem je dejala, da se bo zaradi tega tudi sama kmalu vrnila na Bližnji vzhod.

"Predsednik in premier sta se dogovorila, da se bosta kmalu spet srečala. Ponovno sta tudi izrazila željo po ameriškem sodelovanju in vodenju pri odstranitvi ovir, pridobivanju regionalne in mednarodne podpore ter napredku v smeri miru. V tem smislu pričakujem, da se bom kmalu vrnila v regijo," je dejala Riceova.

Po njenih besedah so vsi trije sogovorniki potrdili svojo zavezanost rešitvi v obliki dveh držav, se strinjali, da palestinska država ne more nastati iz nasilja in terorizma, ter ponovili, da sprejemajo pretekle obveznosti in zaveze, vključno z bližnjevzhodnim mirovnim načrtom.

Riceova svarila pred prevelikimi pričakovanji

Kljub temu pa Riceova ni omenjala napredka pri ponovnem zagonu mirovnih pogajanj, ki so zastali pred šestimi leti. Po srečanju je novinarjem spregovorila le Riceova, Olmert in Abas pa izjav nista dajala.

Riceova je sicer pred srečanjem posvarila pred prevelikimi pričakovanji in dejala, da bo zanjo uspeh že to, da se bodo pogovori sploh začeli. Se je pa Riceova pred vrhom zavzela za nadaljevanje dialoga z Abasom in ponovno poudarila, da bo morala nova palestinska vlada izpolniti zahteve bližnjevzhodne četverice, če bo hotela pridobiti priznanje s strani ZDA.

Pred današnjim tristranskim srečanjem se je Riceova v nedeljo ločeno sestala z obema današnjima sogovornikoma, vendar točnejša vsebina njihovih pogovorov ni znana. Še pred tem se je v soboto srečala tudi z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni.

Priznanje Izraela kot pogoj za sodelovanje

Tako ameriški kot visoki izraelski predstavniki so poudarili, da kot pogoj za sodelovanje z novo palestinsko vlado ostaja priznanje Izraela in odpoved nasilju s strani te vlade, izraelska stran pa vidi v pogovorih o bližnjevzhodnem mirovnem procesu tudi novo možnost, da poskusi doseči vrnitev svoje junija lani zajetega vojaka Gilada Šalita.

Kljub kritiki palestinskega dogovora sicer niti Washington niti Izrael nista izključila sodelovanja z Abasom, ki bo kot vodja palestinske osvobodilne organizacije (PLO) predstavljal palestinsko stran tudi na morebitnih mirovnih pogajanjih.