Rice: Ameriški protiraketni ščit ni grožnja Rusiji

Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je znova poudarila, da načrti za namestitev dela ameriškega protiraketnega ščita na Poljskem in na Češkem nikakor ne predstavljajo grožnje Rusiji.

Objavljeno
21. februar 2007 18.35
Condoleezza Rice
Berlin/Varšava - Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice, ki se v Berlinu udeležuje srečanja bližnjevzhodne četverice, je danes znova poudarila, da ameriški načrti za namestitev dela ameriškega protiraketnega ščita na Poljskem in na Češkem nikakor ne predstavljajo grožnje Rusiji, kot meni slednja.
.
"Kdor ve karkoli o tem, ve, da deset prestreznih raket (ki naj bi jih namestili na Poljskem poleg radarskih postaj na Češkem) nikakor ne more ogrožati Rusije ali kakorkoli zmanjšati odvračevalnega vpliva tisočih ruskih jedrskih konic," je dejala Riceova. Pri tem je znova poudarila, da je namen raketnega ščita specifičen ter usmerjen v grožnje, ki so se pojavile po 11. septembru 2001. Izpostavila je iransko jedrsko grožnjo. "Mislim, da vsakdo razume, da ob naraščajoči iranski raketni grožnji, ki je precej izrazita, potrebujemo način za spopadanje s tem problemom," je dejala Riceova.

Obenem je Riceova nedavne pripombe poveljnika ruskih raketnih sil Nikolaja Solovcova, ki je v ponedeljek opozoril, da je Rusija sposobna z raketami uničiti protiraketni sistem v Vzhodni Evropi, označila kot "nesrečne".

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa se je poskušal v pogovoru za današnjo izdajo časnika Rosijska Gazeta distancirati od izjav Solovcova. Moskva se bo na ameriške baze v Vzhodni Evropi odzvala "brez histerije" in se ne bo zapletla v novo oboroževalno tekmo, je poudaril. Za zaščito države in ohranitev strateškega ravnovesja pa bodo v Moskvi našli "asimetrično rešitev", je obljubil Lavrov.

Poljski premier Jaroslaw Kaczynski je medtem izrazil upanje, da se bodo pogajanja o namestitvi dela ameriškega protiraketnega ščita na Poljskem končala čim prej. Vendar, je poudaril, je nemogoče vnaprej napovedati izid pogajanj. Kot je povedal, so ZDA predstavile zelo zanimiv predlog, vendar ima Poljska za uresničitev tega predloga nekaj pogojev, katerih izpolnitev je zanjo zelo pomembna.
V okviru dogovarjanja o protiraketnem ščitu bi lahko junija Poljsko obiskal ameriški predsednik George Bush, pa je poročal poljski časnik Dziennik.