Riceova k Abdulahu

Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice bo v petek začela turnejo po Bližnjem vzhodu in Evropi, namenjeno reševanju bližnjevzhodnega vprašanja.

Objavljeno
09. januar 2007 18.24
Condoleezza Rice
Washington/Aman - Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice bo v petek začela turnejo po Bližnjem vzhodu in Evropi, namenjeno reševanju bližnjevzhodnega vprašanja. Najprej se bo ustavila v Izraelu, nato pa bo v tednu dni obiskala palestinska ozemlja, Jordanijo, Egipt, Savdsko Arabijo, Kuvajt, Nemčijo in Veliko Britanijo.

Kmalu za tem potovanjem se bo Riceova znova odpravila v Evropo, kjer se bo 24. in 25. februarja udeležila donatorske konference za Libanon v Parizu.

Iz Jordanije pa so sporočili, da se bo Riceova pri jordanskem kralju Abdulahu II. ustavila v nedeljo. Ameriška državna sekretarka se na turnejo odpravlja po nedavni napovedi ameriškega predsednika Georgea Busha, da se bo njegova ministrica "kmalu" odpravila na Bližnji vzhod v okviru prizadevanj za obnovo dialoga med Palestinci in Izraelom.

Jordanski kralj Abdulah II. se bo v pričakovanju obiska odpravil v Egipt, kjer bosta z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom uskladila svoja stališča do mirovnega procesa, je pojasnil neimenovani jordanski predstavnik. Abdulah in Mubarak bosta govorila o palestinskih ozemljih, o odnosu med palestinskima gibanjema Hamas in Fatah in o obisku Riceove v regiji, je povedal. Srečanje obeh voditeljev so potrdili tudi v Egiptu.