Riceova po podporo za novo iraško strategijo

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je danes prispela v Izrael, prvo postajo svoje bližnjevzhodne turneje, na kateri želi pridobiti podporo arabskih držav za novo ameriško strategijo v Iraku.

Objavljeno
13. januar 2007 15.33
Riceova je brez predlogov ali načrtov za oživitev palestinsko-izraelskega mirovnega procesa
Jeruzalem - Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je danes prispela v Izrael, prvo postajo svoje bližnjevzhodne turneje, na kateri želi pridobiti podporo arabskih držav za novo ameriško strategijo v Iraku. Kot je povedala na poti v Izrael, pa prihaja brez predlogov ali načrtov za oživitev palestinsko-izraelskega mirovnega procesa.

"Ne prihajam s predlogi, niti z načrti," je dejala novinarjem na letalu in dodala, da bo namesto tega poslušala. "Mislim, da ZDA ne morejo narediti načrta" za rešitev palestinsko-izraelskega spora, saj je za napredek potrebno sodelovanje vseh vpletenih strani, ki jih je veliko, je dejala.

Riceova naj bi se danes zvečer sestala z izraelskim obrambnim ministrom Amirjem Perecom in zunanjo ministrico Cipi Livni ter ministrom za strateška vprašanja Avigdorjem Liebermanom, ki je pristojen predvsem za iransko jedrsko vprašanje. V nedeljo naj bi se v Ramali sešla s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Po pogovorih v Amanu z jordanskim kraljem Abdulahom II. naj bi se v ponedeljek v Jeruzalemu sešla še z izraelskim premierom Ehudom Olmertom , nato pa turnejo nadaljevala v Egiptu, Savdski Arabiji in Kuvajtu, nato pa se bo ustavila še v Berlinu in Londonu.

Na turnejo je odšla potem, ko je ameriški predsednik George Bush v četrtek predstavil novo strategijo za Irak, v okviru katere namerava v Irak poslati 21.500 dodatnih ameriških vojakov, večinoma v Bagdad in provinco Anbar.

Riceova želi na turneji dobiti podporo za novo ameriško strategijo v Iraku in za iraško vlado ter tudi za zmanjšanje vpliva Irana v tej državi, pa tudi za namestitev dodatnih protiraketnih sistemov v regiji za zaščito ameriških arabskih zaveznic.