Riceova pri mirovniku Abdulahu

Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je v sklopu bližje vzhodne turneje v Jordaniji obiskala tudi jordanskega kralja Abdulaha II. Slednji je izrazil željo za pogajanja med Izraelom in Palestino.

Objavljeno
20. februar 2007 18.35
Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice in jordanski kralj Abdulah II
Aman - Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je v sklopu bližje vzhodne turneje danes v Jordaniji obiskala svojega kolega Abdula Ilaha Katiba. Jordanskemu kralju Abdulahu II. pa je predstavila vsebino svojega ponedeljkovega tristranskega srečanja z izraelskim premierom Ehudom Olmertom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Slednji je prav tako prispel v Jordanijo.

Abdulah II: Potrebna je oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa

Abdulah II. je pozval mednarodno skupnost, predvsem ZDA, k odločnim prizadevanjem za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Abdulah je izrazil željo, da bi izraelska in palestinska stran znova sedli za pogajalsko mizo. Washington je še pozval, naj podpre palestinskega pogajalca. S tem bi slednjemu omogočili učinkovit prispevek v mirovnem procesu.

ZDA računajo na arabsko podporo pri reševanju palestinskega vprašanja

Riceova naj bi se v Jordaniji srečala tudi s predstavniki štirih arabskih držav, ki jih ZDA obravnavajo kot ključne za pomoč zmernemu palestinskemu predsedniku v njegovemu boju za oblast z vladajočim palestinskim gibanjem Hamas.

Ameriške načrte za Bližnji vzhod (ZDA so podprle idejo o predčasnih volitvah) je sicer nekoliko podrl dogovor o oblikovanju palestinske vlade narodne enotnosti, ki sta ga Hamas in Fatah v začetku meseca dosegla ob posredovanju Savdske Arabije. Riceova tako pričakuje, da ji bo vodja savdskega sveta za nacionalno varnost Bandar bin Sultan v Amanu pojasnil ozadje dogovora.

Kot trdijo ameriški predstavniki, je dogovor o novi palestinski koaliciji razjezil Izrael in skoraj preprečil ponedeljkovo tristransko srečanje. Čeprav je Riceovi uspelo, da je od Olmerta in Abasa dosegla obljubo o nadaljevanju pogovorov, je bila odsotnost obeh mož ob njeni izjavi za javnost po srečanju jasno znamenje napetosti.

Riceovo je zanimalo tudi tihotapljanje orožja v Gazi

Z arabskimi predstavniki bo Riceova govorila še o nekaterih bližnjevzhodnih varnostnih vprašanjih, kot so tihotapljenje orožja na območje Gaze in krepitev palestinskih varnostnih sil, zvestih Abasu. Srečanja pa se bodo med drugim udeležili vodja egiptovske obveščevalne službe Omar Sulejman - eden ključnih posrednikov med Izraelom in Palestinci - ter predstavnika Jordanije in Združenih arabskih emiratov.

Na svoji poti v Evropo, kjer po poskušal zbrati podporo novi palestinski vladi, se je v Jordaniji danes ustavil tudi Abas, ki naj bi se ločeno sestal s kraljem Abdulahom II.

Iz Amana v Evropo


Riceova bo pot iz Amana nadaljevala proti Berlinu, kjer se bo v sredo udeležila srečanja bližnjevzhodne četverice (ZDA, Rusije, ZN, EU). Državna sekretarka bo po napovedih na srečanju zastopala ameriško stališče, da je treba palestinsko vlado še naprej bojkotirati, dokler ta ne bo izpolnila postavljenih pogojev - priznala Izrael ter obstoječe dogovore in se odrekla nasilju.