Riceova spravlja Palestino in Izrael

Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je v okviru bližnjevzhodne turneje v Izraelu poudarila, da se morata Izrael in Palestinci sporazumeti o oblikovanju palestinske države.

Objavljeno
25. marec 2007 21.28
Ameriška zunanja ministrica Condoleeza Rice se rokuje s palestinskim predsednikom Mahmudom Abbasem
Ramala - Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice se mudi na bližnjevzhodni turneji. Danes je v Izraelu na skupni novinarski konferenci po pogovorih s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v Ramali dejala, da si morajo Izrael in Palestinci zastaviti "skupno agendo" glede oblikovanja palestinske države. Poleg tega morata imeti obe strani v mislih ta cilj, da bi rešili izraelsko-palestinski konflikt.

Riceova: Potrebna je skupna agenda

"Da bi se premaknili v smeri oblikovanja palestinske države je zelo pomembno vzpostaviti skupno agendo. Vsem bi nam pomagalo, če bi imeli v mislih cilj, proti kateremu gremo," je dejala Riceova.

Abas za izpustitev zajetega izraelskega vojaka

Abas pa je dejal, da se bo zavzel za izpustitev zajetega izraelskega vojaka Gilada Šalita , a dodal, da mora Izrael v zameno izpustiti palestinske zapornike. "Ko govorimo o vojaku, govorimo o zapornikih," je dejal.

Olmert okaral Abasa

Pred tem je izraelski premier Ehud Olmert Abasu ostro očital različne kršitve obveznosti do Izraela. "Ne moremo ignorirati dejstva, da je predsednik palestinskih oblasti grobo kršil zaveze, ki jih je dal Izraelu, še posebej zavezo, da palestinska vlada narodne enotnosti ne bo oblikovana pred izpustitvijo izraelskega vojaka Gilada Šalita," je na redni tedenski seji vlade v Jeruzalemu neobičajno ostro Abasu očital Olmert.

Abas je na različnih dvo- in večstranskih visokih srečanjih vedno znova obljubljal, da bo Šalit, ki so ga palestinski uporniki zajeli junija lani, izpuščen, je poudaril Olmert. Abas je medtem za izraelski dnevnik Jediot Aharonot izjavil, da je obljubil le, da si bo prizadeval za izpustitev Šalita, da pa je palestinska vlada gibanja Hamas izpolnitev te zahteve kot predpogoj za oblikovanje vlade narodne enotnosti zavrnila.

Olmert naj bi se sicer še danes srečal z Riceovo, ki se je danes v egiptovskem Asuanu sestala z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom. Na bližnjevzhodni turneji je tudi generalni sekretar Ban Ki Moon, ki se je danes že pogovarjal z Abasom, tudi on pa naj bi se še danes srečal z Riceovo.