Riceova v Londonu o svoji bližnjevzhodni turneji

Ameriška sekretarka Condoleezza Rice je prispela na obisk v London, kjer bo s premierom Tonyjem Blairom in zunanjo ministrico Margarett Beckett razpravljala o izraelsko-palestinskem konfliktu.

Objavljeno
18. januar 2007 18.50
Condoleezza Rice
London - Ameriška sekretarka Condoleezza Rice je prispela na obisk v London, kjer bo s premierom Tonyjem Blairom in zunanjo ministrico Margaret Beckett razpravljala o izraelsko-palestinskem konfliktu.

Po svoji bližnjevzhodni turneji, kjer je predstavljala Bushevo novo strategijo za Irak, je Riceova včeraj obiskala Nemčijo, kjer je naznanila, da se bodo pogajalci o zadevah Bližnjega vzhoda sestali v Washingtonu. Srečanje v začetku februarja naj bi tako bila podlaga za nova pogajanja med izraelskimi in palestinskimi voditelji.

Glavna tema tokratnih pogovorov v Londonu bosta tudi iraško vprašanje in reakcija arabskih voditeljev na Bushevo novo strategijo. Ministre šestih arabskih držav, Egipta in Jordanije namreč skrbi, da bi se kaotične razmere v Iraku razširile na bližnjo regijo. Tako so ob obisku Riceove podprli novo strategijo, ki predvideva povečanje vojaških sil na območju Iraka.

Iran že leta 2003 predlagal polno preglednost jedrskega programa

Na pogovorih naj bi se trojka dotaknila tudi Irana in Libanona. Iran je predlagal zmanjšanje pomoči in podpore libanonski šiitski milici Hezbolah in palestinskemu gibanju Hamas. Obljubil je tudi polno preglednost svojega jedrskega programa in ponudil, da bi uporabil svoj vpliv v podporo stabilizaciji Iraka, razkriva pismo, ki ga je Teheran poslal ZDA kmalu po ameriški invaziji na Irak leta 2003. Po navedbah ameriškega State Departmenta so pismo odobrile najvišje iranske oblasti.

Kot je za dejal vodja kabineta nekdanjega ameriškega državnega sekretarja Colina Powella, Lawrence Wilkerson je po mnenju ministrstva sprva šlo za pozitivno ponudbo. Ko pa je pismo prispelo v urad ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja, je zavladalo staro stališče, da se s sovražnikom ne pogovarja.

Iranska stran je po ameriški invaziji na Afganistan leta 2001 ponudila dogovor o izročitvi visokih predstavnikov Al Kaide v zameno za pomoč pri preganjanju pripadnikov opozicijskega gibanja Mudžahidov iranskega ljudstva. Powell in Wilkerson nista vedela, kako visoki predstavniki Teherana so stali za ponudbo, zato je nato niso podrobneje obravnavali, je še povedal Wilkerson.

Solana: Čas je za konec kriznega upravljanja

Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in egiptovski zunanji minister Abul Gejt sta danes v Kairu Izraelce in Palestince pozvala, naj do konca tega leta dosežejo dogovor o miru.

Bližnjevzhodna diplomacija bi morala iz kriznega upravljanja preiti v pogajanja za sklenitev dokončnega sporazuma o miru, je dejal Solana.

Solana in Gejt sta k časovnemu okviru, po katerem bi bil napredek pri reševanju izraelsko-palestinskega konflikta dosežen do konca tega leta, pozvala tudi ZDA. Čas pred letom 2008, ko bodo nastopile volitve, po njunem mnenju namreč predstavlja priložnost, da se sprti strani sporazumeta o poglavitnih vprašanjih.

Mirovni proces je doslej potekal po načelih "kriznega upravljanja", meni Solana. "Ne smemo pozabiti, da se mora življenjski standard ljudi izboljšati. Prav slednje moramo vključiti v politični proces," je še prepričan Solana, ki zatrjuje, da se mora "igra" na tem območju "končati".