Riceova z Abasom o "možnostih za mir"

Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice se je v Ramali s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom pogovarjala o nedavnem palestinskem dogovoru o oblikovanju koalicijske vlade.

Objavljeno
18. februar 2007 14.34
Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice in izraelska zunanja ministrica Cipi Livni
Ramala/Jeruzalem - Pred ponedeljkovim tristranskim srečanjem ameriške zunanje ministrice Condoleezze Rice z izraelskim premierom Ehudom Olmertom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, namenjenem oživitvi pogovorov o oblikovanju palestinske države, je Riceova v soboto prispela v Izrael. Riceova se je danes v Ramali sestala s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Kot je povedala pred dvostranskim srečanjem, naj bi se s sogovornikom pogovarjala o nedavnem palestinskem dogovoru o oblikovanju koalicijske vlade ter o "možnostih za mir".

Po srečanju z Abasom se bo Riceova sestala še z izraelskim premierom Ehudom Olmertom, v ponedeljek pa bodo vsi trije skupaj "proučili obstoječi položaj" ter "politično in diplomatsko obzorje", je povedala Riceova pred srečanjem z Abasom.

Iz Izraela in ZDA medtem prihajajo poročila, da bosta zaveznici bojkotirali tudi novo palestinsko vlado, če ta ne bo priznala Izraela. To je danes potrdila tudi Olmertova tiskovna predstavnica miri Eisin, ki je prenesla Olmertovo sporočilo, da "palestinska vlada, ki ne bo sprejela pogojev bližnjevzhodne četverice (priznanje Izraela, obstoječih dogovorov in odpoved nasilju), ne bo deležna priznanja in sodelovanja" . Ameriško in izraelsko stališče glede tega sta popolnoma enaka, je zatrdil Olmert. Olmert je med pogoji za obnovo mirovnih pogovorov s Palestinci omenil tudi izpustitev junija lani zajetega izraelskega vojaka Gilada Šalita.

Izraelski notranji minister Roni Bar On je medtem za vojaški radio palestinski dogovor o vladi narodne enotnosti označil kot "naivni poskus" Palestincev, da bi Hamas "oprali" pred mednarodno skupnostjo. Vendar je obenem ocenil, da ne bi smeli bojkotirati Abasa, saj bi ga s tem le "porinili v naročje Hamasa". Pač pa je treba še naprej pritiskati nanj, je menil.

Kljub kritiki palestinskega dogovora sicer niti Washington niti Izrael nista izključila sodelovanja z Abasom, ki bo kot vodja palestinske osvobodilne organizacije (PLO) predstavljal palestinsko stran tudi na morebitnih mirovnih pogajanjih.

Palestinski premier iz vrst Hamasa Ismail Hanija pa je v luči mednarodne kritike tako imenovane Deklaracije iz Meke Palestince pozval k enotnosti. "Pri zagovarjanju tega dogovora in soočanju z zunanjim pritiskom stojimo za predsednikom," je dejal Hanija.

Livni: Do palestinske države skozi odpoved nasilju in terorizmu

Že včeraj zvečer se je sestala z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni, za danes pa ima napovedana dvostranska srečanja z Olmerom in Abasom.

Livnijeva je ob srečanju z Riceovo poudarila, da morajo zmerni Palestinci razumeti, da vodi pot do palestinske države skozi odpoved nasilju in terorizmu in ne skozi kompromis s teroristi. Šlo je za namig na nedavni palestinski dogovor o oblikovanju koalicijske vlade med vladajočim gibanjem Hamas, ki ga Izrael in ZDA uvrščajo med teroristične organizacije, in zmernim Abasom.

Hamas in Abasovo gibanje Fatah sta se namreč 9. februarja v Meki dogovorila o oblikovanju vlade narodne enotnosti in tako prispevala h koncu večmesečnega nasilja med privrženci obeh skupin. Voditelji obeh gibanj so upali tudi, da bo nova vlada omogočila odpravo politične in gospodarske blokade palestinske vlade, ki vse odkar je vodenje palestinske vlade prevzel Hamas hromi palestinsko ozemlje. Vendar zaenkrat ne kaže tako.

Olmert in ameriški predsednik George Bush sta se v petek po telefonu dogovorila, da njuni vladi ne bosta sodelovali z novo palestinsko koalicijsko vlado, če ta ne bo priznala Izraela in obstoječih dogovorov ter se odrekla nasilju, je danes razkril neimenovani izraelski predstavnik. Podobno so Abasa pred tem že obvestili ameriški diplomati.

Oblikovanje nove palestinske vlade, glede katere so skeptični tako v ZDA kot v Izraelu, je kar nekoliko zasenčilo pogovore o oživitvi bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj, ki so pravi cilj tokratnega obiska Riceove v regiji. V Ramali se bo tako Ricova danes sestala z Abasom, nato pa ima napovedan še sestanek z Olmertom v Jeruzalemu. Po srečanju Rice-Abas je bila sprva napovedana novinarska konferenca, a so jo odpovedali.