Riharda III. so našli pod parkiriščem

Obraz angleškega kralja iz 15. stoletja so zrisali s pomočjo tehnike obrazne rekonstrukcije oz. posebnega tridimenzionalnega posnetka kraljeve lobanje.

Objavljeno
05. februar 2013 16.54
Posodobljeno
05. februar 2013 17.00
BRITAIN/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
London − Angleški kralj iz 15. stoletja Rihard III., katerega okostje so nedavno odkrili v Leicestru, je končno dobil tudi »pravi« obraz. Zrisali so ga s pomočjo tehnike obrazne rekonstrukcije oziroma posebnega tridimenzionalnega posnetka kraljeve lobanje, danes pa so ga po pisanju Slovenske tiskovne agencije predstavili v Londonu.

Da okostje, najdeno pod avtomobilskim parkiriščem v angleškem kraju Leicester pripada Rihardu III., so na Otoku po analizi DNK potrdili včeraj. Kralj, ki je umrl leta 1485 v bitki pri Bosworthu, pa je danes dobil tudi obraz. Njegov model so izdelali strokovnjaki z univerze Dundee na Škotskem, danes pa ga je razkrila Družba prijateljev Riharda III., ki je financirala projekt.

Ta organizacija je ob tem poudarila, da bo »miren in zamišljen obraz« presenetil vse, ki so imeli v glavi doslej znane kraljeve portrete. Vsi ti so nastali po njegovi smrti, na njih pa ga je bilo videti z deformiranimi potezami, na kar je po mnenju organizacije vplival Rihardov temačen posmrtni sloves.

Kot piše STA, je Rihardov obraz sedaj videti mnogo prijaznejši, kot si ga je zamislil največji angleški dramatik William Shakespeare.

Rihard III. je umrl pri 32 letih v bitki pri Bosworthu, ki je bila zadnja večja bitka v t. i. vojni vrtnic. Po njegovi smrti je šla angleška krona iz rok dinastije Plantagenetov v roke Tudorjev. Ti so ga prikazovali kot krvavega tirana z deformiranim telesom.

To podobo je še utrdil Shakespeare, ki je Riharda III. v istoimenski drami prikazal kot grbavca, ki je umoril dva nečaka, ki sta mu preprečevala vzpon na prestol.

Bitka za kraljeve posmrtne ostanke

Medtem pa se je razvnela prava bitka med mestoma York in Leicester, saj si obe lastita pravico do pokopa Riharda III., navaja britanska mreža BBC.

Na eni strani so tako glasni pozivi, da se ga pokoplje v katedrali v Leicestru, saj je ta blizu kraja, kjer so našli njegove posmrtne ostanke, na drugi pa, da se ga pokoplje v katedrali Minster v Yorku, saj je Rihard odraščal na severu Yorkshira, zaključuje STA.