Rio de Janeiro: policija prevzela nadzor v največji faveli

Policija je vdrla v največje barakarsko naselje Rio de Janeira in tam prevzela nadzor.

Objavljeno
13. november 2011 10.23
Posodobljeno
13. november 2011 10.23
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Rio de Janeiro - Policija je danes vdrla v največje barakarsko naselje Rio de Janeira in po nekaj urah sporočila, da je brez strela v faveli Rocinha prevzela nadzor, potem ko v njej 30 let vladale mamilarske kriminalne združbe, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Z zadovoljstvom vas obveščam, da sta faveli Rocinha in Vidigal pod našim nadzorom. Ni bilo incidentov in ni bilo streljanja. Nimam podatkov, da bi prišlo do aretacij ali zasega orožja,« je na novinarski konferenci sporočil šef vojaške policije Alberto Pinheiro Neto.

Več sto pripadnikov elitnih policijskih enot in okoli 200 komandosov je v favelo Rocinha, kjer naj bi živelo več kot 100.000 ljudi, vdrlo pred zoro ob podpori vojaških oklepnih vozil in helikopterjev. Vse dostope v favelo so pred tem zaprli, hkrati pa so izvedli akcijo tudi v sosednji faveli Vidigal.

Oblasti ocenjujejo, da je v Rocinhi, ki leži na strmem pobočju med dvema bogatima četrtima, še kakih 200 kriminalcev, potem ko so v četrtek prijeli vodjo kriminalnih tolp v Rocinhi Antonia Francisca Bonfima Lopesa, znanega kot Nem, med poskusom pobega iz favele, še piše STA.

Operacija sodi v okvir prizadevanj mestnih oblasti, da bi iz Ria naredili varnejše mesto, predvsem zaradi dveh pomembnih športnih dogodkov, ki jih bo Brazilija gostila v prihodnjih letih - svetovnega prvenstva v nogometu leta 2014 in olimpijskih iger leta 2016. Doslej so vzpostavili nadzor v 19 favelah, kjer pa morajo zaradi stabilizacije razmer večkrat posredovati.

V favelah, umeščenih na strma gričevja okoli mesta, živi okoli tretjina od šestih milijonov prebivalcev Ria de Janeira, v njih pa so desetletja vladale oborožene kriminalne združbe, ki se ukvarjajo predvsem s preprodajo mamil.