Rio de Janeiro: Protest učiteljev se je sprevrgel v izgrede

Učitelji so na ulicah zahtevali višje plače, sicer mirni protest je prekinila skupina izgrednikov.

Objavljeno
08. oktober 2013 13.07
BRAZIL-EDUCATION-TEACHERS-PROTEST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Rio de Janeiro - Ulice brazilskega mesta Rio de Janeiro so včeraj zvečer zasedli nezadovoljni učitelji, ki so zahtevali dvig plače in temeljito prenovo izobraževalnega sistema. Nasprotovali so tudi, po njihovem mnenju, pretiranem nasilju policije nad protestniki, ki so se pred tednom dni odpravili na ulice.

A se je tudi sinočnji protest, ki je sprva potekal povsem mirno, sprevrgel v izgrede. Od množice protestnikov - po ocenah policije se je zbralo približno 10.000 ljudi, po trditvah sindikatov pa kar 50.000 - se je odcepila manjša skupina demonstrantov, ki je mestno hišo začela obmetavati s pirotehničnimi sredstvi in solzivcem, zanetila pa je tudi bližnji smetnjak. Skupina zamaskiranih demonstrantov je napadla tudi banke, poskušala vdreti v bančne avtomate in zažgala avtobus.

Policija se je na nasilje odzvala s solzivcem. »Brez policije ni nasilja. Ko so tu, je vedno tako,« je povedal 23-letni Hugo Cryois, ki se je samega sebe označil za anarhista.

Večina protestnikov se je sicer razšla mirno, a odnehati ne nameravajo. »Trdno podpiram proteste. Samo združeni lahko uničimo korupcijo. Nimamo politikov, ampak imamo tatove, barabe in zlobneže,« je po poročanju Al Džazire povedala zdravnica Angela Tenorio, ki se je udeležila protestov.

Sinočnji protest učiteljev številni vidijo kot nadaljevanju junijskih protestov, ki so izbruhnili zaradi nezadovoljstva ljudi s porabo proračunskega denarja. Brazilija je namreč gostiteljica številnih prestižnih športnih dogodkov. »Država ima dovolj denarja za olimpijade in svetovna prvenstva. A kje je denar za izobrazbo, zdravje in vse drugo?« se sprašuje učiteljica angleščine Simone Matias.

Prvo množični protesti proti brazilski vladi so izbruhnili junija letos, ko so mestne oblasti v Sao Paulu napovedale podražitev vozovnic za javni prevoz. Nezadovoljstvo se je hitro razširilo tudi v druge dele države.