Rio v primežu tolp

Brazilskim oblastem se je ta konec tedna zgodilo tisto, česar so si v tem trenutku bržkone najmanj želele. V Riu de Janeiru, ki bo leta 2016 gostil olimpijske igre, je izbruhnil val nasilja.

Objavljeno
20. oktober 2009 11.31
Andrej Miholič
Andrej Miholič
Brazilskim oblastem se je ta konec tedna zgodilo tisto, česar so si v tem trenutku bržkone najmanj želele. Silovit izbruh kriminalnega nasilja v Riu de Janeiru je namreč dodatno podkrepil pomisleke tistih, ki so že pred nedavnim izborom drugega največjega mesta južnoameriške velikanke za gostitelja olimpijskih iger leta 2016 opozarjali na vznemirljive varnostne razmere, v katerih živijo tamkajšnji prebivalci. Sobotni obračun med kriminalnimi tolpami v enem izmed barakarskih naselij (razvpitih favel) na severu Ria de Janeira, ki se je sprevrgel v spopad s policijo in se nadaljeval tudi v noči na nedeljo, je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 17 življenj, mestne in zvezne oblasti pa kljub temu zagotavljajo, da bodo OI čez sedem let brezhibno izpeljane.

Sobotni strelski obračun, ki je bil po trditvah prič eden izmed najbolj srditih v zadnjih letih, je izbruhnil v faveli Opičji grič (Morro dos Macacos), potem ko je kriminalna združba iz sosednje favele poskusila prevzeti »posle« tamkajšnjih konkurentov. Razmere so se še zaostrile, ko so streli zadeli policijski helikopter, ki je krožil nad prizoriščem spopada, in ranili pilota. Ta je izgubil nadzor nad plovilom, televizijske kamere pa so posnele strmoglavljenje gorečega helikopterja, ki je eksplodiral kmalu po zasilnem pristanku na bližnjem nogometnem igrišču. Iz razbitin se je poleg pilota še pravi čas uspelo rešiti še enemu policistu, za dva je bilo strmoglavljenje usodno.

Incidentu je sledil silovit spopad med člani rivalskih tolp in več kot stotimi policisti, ki so jim priskočili na pomoč tudi pripadniki razvpitega bataljona za posebne policijske operacije (BOPE). V obstreljevanju je bilo po poročanju oblasti ubitih deset domnevnih kriminalcev, dva naključna mimoidoča pa sta bila ranjena. Uničenih je bilo tudi najmanj osem avtobusov, ki so jih zakrinkani napadalci zažgali, potem ko so iz njih pregnali potnike. Nasilje se je nadaljevalo tudi v noči na nedeljo, ko so policisti ubili dva pripadnika kriminalnih združb - te se v Riu de Janeiru ukvarjajo predvsem z nadvse donosno trgovino z mamili -, v faveli Sao Joao pa so odkrili še tri domnevne žrtve obračunavanja med tolpami.

Več v torkovi tiskani izdaji Dela