Rojstvo evropske skrajne desnice

V Evropskem parlamentu v Strasbourgu je bila tudi uradno ustanovljena nova politična skupina skrajne desnice, ki se imenuje Identiteta, tradicija in suverenost.

Objavljeno
15. januar 2007 22.25
Predsednik evropske skrajne desnice Bruno Gollnisch
Strasbourg - V Evropskem parlamentu v Strasbourgu je bila danes tudi uradno ustanovljena nova politična skupina skrajne desnice, ki se imenuje Identiteta, tradicija in suverenost. Ustanoviteljem je namreč uspelo zbrati 20 podpisov, ki so potrebni za ustanovitev nove skupine, s pomočjo poslanskih kolegov iz Romunije in Bolgarije pa je pobudnikom uspelo izpolniti tudi drugi pogoj za ustanovitev nove skupine, po katerem morajo podpise primakniti poslanci iz vsaj petih članic Evropske unije.

Novo skupino v Evropskem parlamentu bo vodil francoski poslanec Bruno Gollnisch, v njej pa bodo poleg francoskih poslancev sodelovali še poslanci iz Belgije, Avstrije, Italije, Velike Britanije in kot omenjeno, Romunije in Bolgarije.

Vodja politične skupine evropskih socialistov (PES) Martin Schulz je danes ob razglasitvi skupine izrazil ostro kritiko zaradi njene skrajno desničarske usmeritve in že pred tem svoje poslanske kolege pozval, naj preprečijo, da bi člani te skupine zasedli katerega od višjih položajev v parlamentu. Vodjem ostalih političnih skupin je poslal pismo in v njem zapisal, naj ne dovolijo "opustošenja parlamenta" s strani tistih, ki "zanikajo vse evropske vrednote".

Na njegovo kritiko se je odzval Gollnisch in pojasnil, da so vsi člani skupine podpisali posebno izjavo, v kateri zagotavljajo, da delovanje skupine ne bo v nasprotju s poslovnikom Evropskega parlamenta, prav tako bodo zagotavljali preglednost njenega finančnega delovanja. Politične skupine v Evropskem parlamentu so namreč upravičene do določenih finančnih sredstev, prav tako imajo njeni člani med drugim pravico nastopati na plenarnih zasedanjih parlamenta.

Skupina se bo zavzemala za priznanje nacionalnih interesov, suverenosti in identitete članic Evropske unije in razlik, ki obstajajo med njimi, prav tako zagovarja ohranitev krščanskih vrednot in kulturne dediščine Evrope ter spoštovanje pravne države in državljanskih svoboščin. Nasprotuje pa unitarni in birokratski Evropi, ter "evropski super državi".

S politično skupino Identiteta, tradicija in suverenost je po novem v Evropskem parlamentu osem političnih skupin in osem neodvisnih poslancev.