Romunija in Bolgarija bosta okrepili EU

Predsednik Evropske komisije Barroso je bodočima članicama izrazil dobrodošlico obenem pa pozval k krepitvi demokracije in reform.

Objavljeno
28. december 2006 12.16
Bruselj - Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je Bolgariji in Romuniji, ki bosta 1. januarja prihodnje leto postali članici Evropske unije, izrazil dobrodošlico. V danes objavljeni izjavi je poudaril, da je vstop Romunije in Bolgarije v EU "zasluga prebivalcev obeh držav, ki so v prizadevanjih za članstvo v uniji pokazali močno željo po svobodi in demokraciji ter zavezanost evropski družini in njenim vrednotam". "Vstop Bolgarije in Romunije bo našo unijo okrepil," je prepričan Barroso.

Poudaril je, da sta šli državi skozi obsežen proces reform, ki se je začel pred več kot desetletjem. "Vem, da zagotovo ni bilo vedno preprosto izvajati potrebnih reform, da bi se prilagodili strogim pravilom EU, vendar je bilo vredno truda," je dejal. Ob tem je pojasnil, da prizadevanja niso pomembna le zato, da bi ugodili institucijam v Bruslju, temveč gre tudi za interes Bolgarije in Romunije, ki želita okrepiti demokracijo, modernizirati državi in zagotoviti večjo neodvisnost sodstva.

Še bolj pomembna pa je po mnenju Barrosa solidarnost. EU bo svojo solidarnost do obeh novih članic izkazala s podporo pri strukturnih in kmetijskih skladih, s tem pa bo omogočila, da bosta državi postopoma dosegli raven življenjskega standarda EU, je dejal.

"Z vstopom Romunije in Bolgarije se bo uniji pridružilo 30 milijonov ljudi, s čimer bo EU štela skoraj pol milijarde prebivalcev. Moto razširjene unije je Združeni v drugačnosti. Sprejetje dveh novih članic v družino bo obogatilo našo kulturo in dediščino ter okrepilo naše gospodarstvo," še meni predsednik Evropske komisije.

Dobrodošlico Romuniji in Bolgariji je danes izrekel tudi komisar za širitev Olli Rehn. " Zaslužita si čestitke za izjemne reforme. Članstvo v EU bo prineslo konkretne izboljšave v vsakdanjem življenju njunih državljanov, na primer varnejšo hrano, čistejše okolje in boljše ceste," je zapisal v sporočilu, objavljenem na spletni strani Evropske komisije.