Rončeviću odvzeta poslanska imuniteta

Hrvaški poslanci so danes odvzeli imuniteto nekdanjemu hrvaškemu obrambnemu ministru in sedanjemu poslancu HDZ Berislavu Rončeviću. Hrvaško tožilstvo je proti Rončeviću napovedalo kazensko ovadbo.

Objavljeno
16. oktober 2009 17.51
Hrvaški obrambni minister Berislav Rončević
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Zagreb - Hrvaški poslanci so danes odvzeli imuniteto nekdanjemu hrvaškemu obrambnemu ministru in sedanjemu poslancu HDZ Berislavu Rončeviću. Hrvaško tožilstvo je proti Rončeviću napovedalo kazensko ovadbo zaradi suma, da je kot minister pred petimi leti zlorabil ministrski položaj in pooblastila pri nakupu tovornjakov za hrvaško vojsko.

Pred odločitvijo v saboru je potekala burna razprava, v kateri je opozicija očitala HDZ, da je poskusil preprečiti vložitev obtožnice proti Rončeviću in da so v saborski preiskovalni komisiji poskusili zaščititi nekdanjega ministra in druge uradnike HDZ.

 

Poslanec Hrvaškega demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB) Ivan Drmić je med drugim ocenil, da je bil bivši hrvaški premier Ivo Sanader "glavna hobotnica" in da je on "naročil Rončeviću kazniva dejanja".

 

Saborski postopek so sprožili, potem ko je hrvaško državno tožilstvo v sredo od sabora zahtevalo odvzem poslanske imunitete Rončeviću. Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je namreč končal preiskavo proti nekdanjemu obrambnemu ministru in enemu izmed njegovih takratnih najbližjih sodelavcev Ivu Bačiću.

 

Kot so poročali hrvaški mediji, bo tožilstvo bremenilo Rončevića in Bačića za najhujšo obliko zlorabe položaja in pooblastil, s katerim sta oškodovala državni proračun za približno 1,4 milijona evrov. Hrvaška zakonodaja za tovrstno kaznivo dejanje predvideva do deset let zapora.

 

Gre za "afero tovornjaki", v kateri so na obrambnem ministrstvu konec leta 2004 v času Rončevića brez javnega razpisa kupili vojaške tovornjake. Pred tem so razveljavili javni razpis za nakup 76 vojaških vozil, na katerega je prispelo 23 ponudb.

 

Bivšega ministra bremenijo, da je z neposredno pogodbo kupili 39 tovornjakov znamke iveco. Kot je pokazala Uskokova preiskava, so bili tovornjaki, ki so bili ponujeni na podlagi javnega razpisa, cenejši in kakovostnejši.