Royalova obljubila dvig minimalne plače

Kandidatka francoske Socialistične stranke na letošnjih predsedniških volitvah Segolene Royal v svojem političnem programu med drugim obljublja volivcem višjo minimalno plačo in višje pokojnine.

Objavljeno
11. februar 2007 20.08
Kanditaka za francosko predsednico Ségolène Royal
Pariz - Kandidatka francoske Socialistične stranke na letošnjih predsedniških volitvah Segolene Royal bo po napovedih danes na strankarskem zborovanju razkrila svoj politični program s 100 ukrepi s poudarkom na izboljšanju socialnega stanja. Royalova v programu, ki ga je njen volilni štab že posredoval medijem, med drugim obljublja volivcem višjo minimalno plačo in višje pokojnine.

Royalova je v svojem programu, ki ga je razkrila 10 tednov pred prvim krogom predsedniških volitev, napovedala dvig minimalne plače iz sedanjih 1254 evrov na 1500 evrov v "najkrajšem možnem času". Prav tako je napovedala povišanje pokojnin za pet odstotkov ter se zavzela, da bi brezposelni prvo leto svoje nezaposlenosti še naprej prejemali 90 odstotkov svoje plače.

V 17 strani dolgem dokumentu je nekdanja ministrica za okolje napovedala tudi reformo bančnega sistema, s katero bi bankam postavila zgornjo mejo pri cenah storitev, ki jih lahko zaračunavajo svojim strankam.

53-letna Royalova je v svoj program vključila gradnjo 120.000 cenovno ugodnih stanovanj, za bivanje v katerih naj bi družine z nizkimi prihodki plačevale največ 25 odstotkov svojih prihodkov. Prav tako naj bi imeli stanovalci po 15 letih bivanja pravico do nakupa državnega stanovanja.

Glavni tekmec Royalove naj bi bil na aprilskih predsedniških volitvah konzervativni notranji minister Nicolas Sarkozy. Dolgo sta si bila Royalova in Sarkozy glede na javnomnenjske raziskave izredno blizu, v zadnjem času pa je Sarkozy pridobil nekoliko prednosti. Royalovi naj bi po pričakovanjih socialistov nov zagon dal prav danes predstavljeni politični program.