Royalova tekmuje tudi v Berlinu

Kandidatka na francoskih predsedniških volitvah Segolene Royal podpira predlog Nemčije za zvišanje deleža obnovljivih virov energije v EU. Kandidatura skrajnega desničarja Le Pena je nejasna.

Objavljeno
06. marec 2007 19.50
Kandidatka socialistov Segolene Royale
Pariz/Berlin - Kandidatka socialistov na francoskih predsedniških volitvah Segolene Royal podpira predlog Nemčije za zvišanje deleža obnovljivih virov energije v EU na 20 odstotkov. Kot je poudarila danes v Berlinu po pogovorih s predsedujočo EU, nemško kanclerko Angelo Merkel, to sicer ni uradno stališče Francije.

Francoske predsedniške volitve na evropskem obzorju

Segolene Royal je druga kandidatka na letošnjih predsedniških volitvah v Franciji, ki jo je v zadnjem času sprejela nemška kanclerka. Predtem je bil 12. februarja na obisku pri predsedujoči EU že kandidat konservativcev Nicolas Sarkozy, ki velja za glavnega protikandidata Royalove. Merklova, ki se po lastnih navedbah ne želi vmešavati v francosko predvolilno kampanjo, po nobenem od srečanj ni dajala izjav za medije.

Kandidat francoske skrajne desnice Jean-Marie Le Pen je uradno sicer že napovedal svojo kandidaturo, toda še vedno ni jasno, ali bo na predsedniških volitvah sploh lahko nastopil. Po nekaterih podatkih še ni zbral potrebnih 500 podpisov županov in drugih funkcionarjev. Po Le Penovih besedah gre pri tem za zaroto vlade, zato je že napovedal, da bo svojim volivcem svetoval, naj v drugem krogu volitev glasujejo proti Sarkozyju, kar je v Sarkozyjevi vladajoči desni Uniji za ljudsko gibanje (UMP) že povzročilo veliko zaskrbljenost.