Rumeni jopiči na evropske volitve s svojo listo

Množično gibanje utegne skakati v zelje tako skrajni desnici kot skrajni levici.

Objavljeno
24. januar 2019 15.15
Posodobljeno
24. januar 2019 15.38
Francija je konec prejšnjega tedna doživela že deseto dejanje gibanja Rumeni jopiči. FOTO: Pascal Guyot / AFP
Mi. P.
Mi. P.
Francosko gibanje rumeni jopiči, ki se je prvič povezalo 17. novembra, je po novem treba spremljati tudi v luči evropskih volitev 26. maja. Kot je brati, naj bi do sredine februarja predstavili svojo volilno listo (Ralliement d’initiative citoyenne, RIC), na čelu katere je že 31-letna Ingrid Levavasseur, bolniška strežnica iz departmaja Eure na severu Francije.

Ob enem od najbolj prepoznavnih obrazov protestniške ulice je znanih še devet kandidatov, kar pa je daleč od polnega seznama 79 imen (toliko je francoskih sedežev v evropskem parlamentu). Menda se ni bati, da jim ga ne bi uspelo izpopolniti, kajti h kandidaturi »pozivajo vse državljane«.

image
Protestniki so se tudi prejšnjo soboto podali na ulice Pariza. FOTO: Charles Platiau/Reuters


Če jim bo res uspelo, potem utegnejo skakati v zelje skrajni desnici in skrajni levici, s katerima so precej primerljivi po diskurzu in idejah: nasprotujejo vsiljenim odločitvam, ki jih sprejemajo evropske institucije, kakor tudi diktatu finančnih in tehnokratskih kast, ki da puščajo vnemar človeka, solidarnost in planet. Obljubljajo, da bodo evropsko poslansko službo opravljali kot poslanstvo, zato bodo predvsem zagovorniki državljanov, s katerimi bodo tesno povezani ves mandat.