Rumsfeldovo slovo polno pohval

Ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld se je z bojevitim nagovorom in ob kopici pohval s strani predsednika ZDA Georgea Busha ter podpredsednika Dicka Cheneyja poslovil od Pentagona.

Objavljeno
16. december 2006 11.10
Rumsfeld se je poslovil od Pentagona
Washington - Ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld, ki je po porazu republikanske stranke na kongresnih volitvah novembra letos napovedal svoj odstop, se je v petek z bojevitim nagovorom in ob kopici pohval s strani predsednika ZDA Georgea Busha ter podpredsednika Dicka Cheneyja poslovil od Pentagona. Rumsfeld je bil v odstop prisiljen, saj je postal nekakšen simbol težav, s katerimi se ZDA soočajo v Iraku.

Bush: 'Don' zna biti vodja

Bush je Rumsfelda označil kot enega najbolj usposobljenih, energetičnih in predanih ameriških javnih uslužbencev, zaradi katerega so ZDA danes na boljšem. Rumsfeld je po Bushevih besedah dokazal, da zna biti vodja, kar je tudi bil. 74-letni Rumsfeld je bil na čelu Pentagona v administraciji Georgea Busha mlajšega šest let, potem ko je leta 2001 ta položaj zasedel kot najstarejši obrambni minister v zgodovini ZDA. Pred tem je leta 1975 v administraciji predsednika Geralda Forda postal najmlajši obrambni minister v zgodovini ZDA.

Človek s skoraj popolnim spominom

Rumsfelda je hvalil tudi podpredsednik Cheney, ki je leta 1969 delal pri njemu kot pripravnik. Kot je dejal, še nikoli prej ni služil pod tako strogim šefom in od nobenega šefa se še ni toliko naučil. Cheney je Rumsfelda označil kot človeka s skoraj popolnim spominom, ki je vedno znal postaviti vprašanja, na katera nisi bil pripravljen. Rumsfelda je hvalil tudi načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske general Peter Pace, ki je dejal, da se čestitkam ob slovesu pridružuje vseh 2,4 milijona pripadnikov ameriške vojske. Pace je še dejal, da je Rumsfeld od njih veliko zahteval, vendar nikoli več, kot od samega sebe.

Slovo brez kritik

V petek je bil dan slovesa in lepih besed, kjer prostora za mnenja kritikov ni bilo. Ti Rumsfelda obtožujejo, da je trmast, aroganten, da ne posluša nasvetov ter da je ravno zaradi njegovih napak položaj v Iraku danes takšen, kakršen je. Očitajo mu, da ni pripravil načrta za stabilizacijo povojnega Iraka in da je težave, ko so se začele kazati, ponavadi odpravil z bolj ali manj pikrimi domislicami. V zgodovino bo šla njegova izjava ob začetku vsesplošnega plenjenja in ropanja v Bagdadu, ko je stoično dejal, da si ljudje morajo dati malce duška.
Rumsfeld je bil ob slovesu bojevit. Posvaril je pred odločitvami, ki bi vodile v poraz v Iraku, ter poudaril, da je svet danes zelo nevaren. Dejal je, da so teroristični napadi na ZDA 11. septembra 2001 svet opozorili na obstoj skrajnih gibanj, katerih cilj je pobijanje Američanov in drugih svobodnih ljudi. V svetu, ki ga vidi Rumsfeld, je sicer tudi veliko zaveznikov in prijateljev ZDA, ki pa na žalost vse manj vlagajo v obrambo, njihove zmogljivosti se zmanjšujejo in so zato vse bolj ogroženi. Spomnil je tudi na propad Sovjetske zveze in poudaril, da zgodovine nikoli niso ustvarjali ljudje, ki so sedeli ob strani in na varnem.

Rumsfeld se s položaja poslavlja le deset dni, preden bi mu uspelo postati obrambni minister ZDA z najdaljšim stažem v zgodovini. Rekorder tako še vedno ostaja Robert McNamara, ki je vodil ameriško vojno v Vietnamu.

Bush meni, da bo Mary Cheney dobra mati

Ameriški predsednik George Bush, ki je drugi predsedniški mandat leta 2004 osvojil tudi z nasprotovanjem homoseksualcem, je v pogovoru za revijo People izjavil, da bo Mary Cheney, lezbična hči ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja, dobra mati otroku, ki ga bo vzgajala skupaj s svojo partnerko.

37-letna Mary Cheney je noseča, otroka pa bo vzgajala skupaj s svojo dolgoletno partnerko Heather Poe. Cheneyjeva hčerka svoje homoseksualnosti ne skriva, obenem pa se noče niti izpostavljati kot aktivistka za pravice homoseksualcev niti komentirati politike Bele hiše, ki homoseksualcem ni naklonjena.

Nosečnost Mary Cheney spravlja v zadrego voditelje ameriške krščanske desnice, kot je predsednik vplivnega lobija "Osredotočanje na družino" James Dobson, ki ni prepričan, ali naj nosečnost Mary Cheney kritizira ali ne. Dobson je izjavil, da socialnim eksperimentom, kot je želja istospolnih parov po otrocih, nasprotuje. Po drugi strani pa zagotavlja, da s tem nikakor ne misli žaliti Mary Cheney in njeno partnerko.

Bush in Cheney osebno nikoli nista izrecno obsojala homoseksualnosti, vendar pa je predsednik med drugim leta 2005 v pogovoru za časnik New York Times izjavil, da je za otroke idealna zveza med moškim in žensko, čeprav pa lahko ljubeč dom dobijo tudi pri homoseksualnih starših.

Predsednik ZDA sicer podpira ustavne spremembe, ki bi prepovedale poroke med homoseksualci, podpredsednik Cheney pa je javno lojalen svoji hčeri in temu nasprotuje. Tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow je pojasnil, da Bush še vedno vztraja v prepričanju, da otrok potrebuje očeta in mater, vendar obenem meni, da je vsako življenje sveto in da si vsak otrok, ki pride na svet, zasluži ljubezen.