Rupel: Pirova zmaga srbskih radikalcev

Potek srbskih parlamentarnih volitev je po prvih odzivih iz sveta spodbuden, med njimi pa so tudi pozivi k bolj aktivnemu sodelovanju s haaškim sodiščem in pri reševanju statusa Kosova.

Objavljeno
22. januar 2007 22.40
Terry Davis
Strasbourg/Beograd/Zagreb/Podgorica - Iz sveta že prihajajo odzivi na nedeljske parlamentarne volitve v Srbiji. Generalni sekretar Sveta Evrope (SE) Terry Davis je tako sporočil, da večina Srbov daje prednost boljši prihodnosti pred ponovitvijo preteklosti. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) pa je sporočila, da so bile volitve "svobodne in poštene".

"Volitve v Srbiji so bile svobodne in poštene," je dejal vodja misije OVSE, ki je v Srbiji opazovala volitve Goran Lennmarker. Potek volitev in visoka volilna udeležba pa je spodbudna tudi po Davisovih besedah. Slednji je v sporočilu za javnost še izrazil pripravljenost, da takoj, ko bo oblikovana nova vlada, začne z njo razpravljati o prednostnih nalogah srbskega predsedovanja Odboru ministrov SE, ki se bo začelo maja letos.

Države na območju nekdanje Jugoslavije pa so po volitvah večinoma ugotavljale, da je bil izid pričakovan. Hrvaški premier Ivo Sanader je poleg tega izrazil mnenje, da obstaja možnost za oblikovanje proevropske vlade v Srbiji, medtem ko so bili najvišji predstavniki BiH bolj zadržani in so izrazili upanje, da bo sestava tovrstne vlade uspela in da ji bo uspelo osamiti radikalce, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Predstavniki političnih strank v Črni gori pa so pozitivno ocenili volilno udeležbo in korektno vzdušje okoli volitev.

Nemška vlada je medtem nedeljske volitve pozdravila kot zmago demokratskih sil, avstrijski zvezni kancler Alfred Gusenbauer pa je čestital srbskemu predsedniku in vodji Demokratske stranke (DS) Borisu Tadiču za volilni uspeh. Ameriški veleposlanik v Beogradu Michael Polt pa je danes dejal, da se je večina Srbov v nedeljo odločila za prihodnost v evroatlantski skupnosti.

Rupel: Pirova zmaga srbskih radikalcev

"Zmaga radikalcev v Srbiji je Pirova zmaga," je izide nedeljskih volitev v Srbiji danes ob robu zasedanja zunanjih ministrov v Bruslju komentiral vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. Srbska radikalna stranka, ki je po prvih izidih dobila največ glasov, ne more sama sestaviti vlade, zato "obstajajo pogoji za sestavo vlade proevropskih sil" , je pojasnil.

V Srbijo se sedaj odpravljajo številni visoki predstavniki EU, da "prijateljem v Beogradu svetujejo, naj sestavijo proevropsko vlado", je povedal Rupel. Izid volitev je "okrepitev proevropskih sil v Srbiji", je dejal in dodal, da ministri izide "ocenjujejo pozitivno". "Nikogar ni bilo, ki ne bi pozitivno ocenil izidov volitev," je poudaril.

Volitve so sicer priložnost za pospešitev evropskih procesov v Srbiji, med drugim so priložnost za nadaljevanje pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu. Tako je "odprta pot za rehabilitacijo Srbije", je dejal minister, za njeno vključitev v gospodarske, kulturne in politične evropske procese.

V Beogradu morajo sedaj po pravilih novo vlado oblikovati v 90 dneh, vendar premier Vojislav Koštunica računa z dvema mesecema, je povedal Rupel. Pričakujemo, da "bomo zgodaj spomladi v Beogradu imeli vlado, s katero bomo lahko dobro sodelovali," je menil.

O Kosovu ministri danes niso govorili, je povedal Rupel, saj bo to tema prihodnjega zasedanja zunanjih ministrov 12. februarja. Takrat si je po njegovih besedah mogoče obetati tudi "živahnejšo razpravo o Srbiji".

Rehn: Sodelovanje Srbije s haaškim sodiščem ostaja pogoj

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je danes po srečanju zunanjih ministrov EU v Bruslju zagotovil, da za Srbijo sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu ostaja pogoj za sklenitev stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma. "Trenutno ne vidimo pomembnega sodelovanja, upamo, da bo nova vlada bolj odločna," je povedal Rehn.

Rusija za bolj aktivno vlogo nove srbske vlade do Kosova

Rusija je v prvem odzivu na izide srbskih parlamentarnih volitev izrazila upanje, da se bo nova srbska vlada bolj aktivno vključila v reševanje vprašanja o prihodnjem statusu Kosova. Uradni Kremelj je sicer poudaril tudi, da so volitve v Srbiji "potekale mirno in v skladu z demokratičnimi standardi in visoko udeležbo".

ZDA: Srbija je volila za evroatlantsko prihodnost

Srbija je volila za evroatlantsko prihodnost, je Bela hiša nocoj ocenila izide nedeljskih parlamentarnih volitev v Srbiji. "Stranke, predane demokratičnim reformam in moderni evropski prihodnosti za Srbijo so premagale tako imenovano ultranacionalistično stranko," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow.

Snow je sicer opozoril, da rezultati volitev še niso dokončni, vendar pa so v Beli hiši "polni upanja" in nestrpno pričakujejo, "kakšna bo politična slika v naslednjih nekaj tednih". Sicer je tudi ameriški veleposlanik v Beogradu Michael Polt že pred tem ocenil, da se je večina Srbov v nedeljo odločila za prihodnost v evroatlantski skupnosti.

Nato na Kosovu bo še naprej skrbel za varnost

Na izide volitev so se medtem odzvali tudi v zvezi Nato, ki se ji je Srbija prejšnji mesec približala kot nova članica Partnerstva za mir. Generalni sekretar zavezništva Jaap de Hoop Scheffer je pozdravil uspeh prodemokratičnih strank in ocenil, da bo to še dodatno vzpodbudilo približevanje Srbije zvezi Nato.

Glede vprašanja Kosova pa je Scheffer izrazil prepričanje, da bo bila Srbija sposobna dokazati "zmernost, prožnost in pragmatičnost" pred napovedanim poročilom posebnega odposlanca ZN za pogajanja o Kosovu Marttija Ahtisaarija. Ob tem je zagotovil, da bodo sile Nato na Kosovu tudi v tem občutljivem obdobju še naprej skrbele za varnost vseh skupnosti.