Ruse po vrnitvi iz Guantanama mučili

Sedem domnevnih ruskih teroristov, ki so bili zaprti v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi, naj bi po vrnitvi v domovino mučili in zlorabljali.

Objavljeno
29. marec 2007 14.09
Zapore so v Guantanamu odprli v začetku leta 2002
New York - Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je v svojem poročilu opozorila, da je bilo sedem domnevnih ruskih teroristov, ki so bili zaprti v ameriškem vojaškem oporišču na Kubi, Guatanamu, po vrnitvi v domovino izpostavljenih mučenju in drugim oblikam zlorab.

Sedmerica, ki so jo kmalu po letu 2002 aretirali v in blizu Afganistana, je bila obtožena, da se je borila na strani talibanskega režima, v domovino pa so jih vrnili ob zagotovilih, da se jim ne bo zgodilo nič hudega.

43 strani dolgo poročilo, ki temelji na pogovorih s tremi od sedmih pripornikov, njihovimi družinskimi člani in odvetniki, navaja tudi, da so trojico od sedmih potem, ko so jih aretirali v Rusiji, hudo mučili, dva pa so obsodili na nepoštenem sojenju.

"Ruski primer kaže, da diplomatska zagotovila preprosto ne delujejo," poudarja avtorica poročila Caroll Bogert in dodaja, da "vlade, ki se zatekajo k mučenju, ne spremenijo svojega ravnanja samo zato, ker ameriška vlada trdi, da je od njih dobila nekakšna zagotovila".

HRW tudi opozarja, da ZDA kršijo mednarodno pravo in konvencijo proti mučenju, ker ljudi vračajo v države, za katere se ve, da obstaja nevarnost mučenja.