Rusija Gruzijo obtožila sodelovanja z Al Kaido

Rusija je Gruzijo obtožila, da uri pripadnike mednarodne teroristične mreže Al Kaida in jim nudi varen prehod preko svojega ozemlja. Gruzija je navedbe Moskve nemudoma zanikala in jih označila za absurdne.

Objavljeno
13. oktober 2009 16.29
Ma. J.
Ma. J.
Moskva - Rusija je Gruzijo danes obtožila, da uri pripadnike mednarodne teroristične mreže Al Kaida in jim nudi varen prehod preko svojega ozemlja. Po navedbah ruske tajne službe FSB Al Kaidini agentje iz Gruzije načrtujejo teroristične napade na ruski del Kavkaza.

»Zvočni posnetki, ki so bili zaseženi skrajnežem, dokazujejo, da so bili Al Kaidini vohuni v stiku s predstavniki gruzinske tajne službe,« je povedal vodja ruske FSB Aleksander Bortnikov. Preko teh povezav Gruzija po njegovih besedah sodeluje pri usposabljanju in prevažanju teroristov na območje Čečenije. Bortnikov je Tbilisi še obtožil, da teroristom za delovanje v bližnji kavkaški republiki Dagestan dobavlja orožje in finančna sredstva.

Gruzija je navedbe Moskve nemudoma zanikala in jih označila za absurdne, Moskvo pa obtožila ustvarjanja napetosti. Vodja gruzinskega narodnega varnostnega sveta Eka Tkešelašvili je tako dejala, da Rusija išče izgovore, da bi lahko ukrepala proti Gruziji. »To je seveda še ena absurdna izjava, katere namen je propaganda. Cilj je ob že tako zaostreni situaciji še povečati napetosti,« je dejala.

Če se bo Rusija v prihodnosti odločila za agresivne ukrepe proti Gruziji, bo tovrstne obtožbe uporabila za izgovor, meni Tkešelašvilijeva. »Zaradi tega mora biti mednarodna skupnost pozorna na tovrstne izjave in poudariti, da so nesprejemljive,« še pravi.