Rusija in Latvija po 16 letih podpisali sporazum o meji

Ruski premier in njegov latvijski kolega sta v Moskvi podpisala sporazum o meji med državama, s katerim sta državi rešili od razpada Sovjetske zveze trajajoči ozemeljski spor zaradi mesta Pitalovo.

Objavljeno
27. marec 2007 18.20
Riga/Moskva - Ruski premier Mihail Fradkov in njegov latvijski kolega Aigars Kalvitis sta danes v Moskvi podpisala sporazum o meji med državama, s katerim sta državi rešili od razpada Sovjetske zveze trajajoči ozemeljski spor zaradi mesta Pitalovo, ki bo sedaj pripadlo Rusiji. Sporazum bo po mnenju latvijskih analitikov pripomogel h krepitvi odnosov med Rigo in Moskvo, določitev meje, ki predstavlja tudi vzhodno mejo EU in zveze Nato, pa sta slednji že pozdravili.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je ob podpisu sporazuma poudaril, da bo ta pripomogel tako k boljšim odnosom med Rusijo in Latvijo kot tudi k boljšemu sodelovanju med Brusljem in Moskvo. Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer je medtem izrazil upanje, da bosta oba parlamenta dokument kmalu ratificirala. Meja EU in zveze Nato na vzhodu sicer še ni v celoti določena, saj še vedno poteka spor o meji med Rusijo in Estonijo.

Za boljše odnose med Rigo in Moskvo

Latvijski zunanji minister Artis Pabriks je ob podpisu sporazuma priznal, da je Latvija z njim izgubila del ozemlja, vendar bo po njegovem mnenju sporazum izboljšal odnose med Rigo in Moskvo. Tudi analitiki so izrazili mnenje, da bo podpis sporazuma pripomogel k okrepitvi odnosov, ki so jih v zadnjih letih zaznamovali spori zaradi statusa Rusov v Latviji, uporabe energetskih virov in različne interpretacije novejše zgodovine.

Meja na črti med nekdanjima sovjetskima republikama

Jabolko spora med državama je bila od razpada Sovjetske zveze tudi meja med državama. Ta bo sedaj potekala po razmejitveni črti med nekdanjima sovjetskima republikama, ki je bila začrtana po sovjetski okupaciji te baltske države leta 1940. Takrat je mesto Pitalovo (z latvijskim imenom Abrene) prišlo pod Rusijo, potem ko je v skladu z mirovno pogodbo leta 1920 po prvi svetovni vojni pripadlo Latviji.

Po razpadu Sovjetske zveze je Latvija sovjetsko okupacijo označila kot ilegalno in razglasila državo na podlagi mej iz leta 1918. Riga mesta Abrene ni nikoli uradno zahtevala nazaj, kljub temu pa je pred dvema letoma sporazumu, ki naj bi določal mejo med Rusijo in Latvijo, dodala predgovor, ki je omenjal pogodbo iz leta 1920. Rusija je takrat latvijsko stališče kritizirala in zavrnila podpis sporazuma, Latvijo pa obtožila ozemeljskih teženj.