Rusija in terorizem: v Moskvi so preiskali vse železniške postaje

V Moskvi so na nogah že od napada na letališče Domodedovo, za katerega je odgovornost prevzel Doku Umarov, ruski Osama bin Laden. Zaradi lažnega bombnega preplaha so pred tednom dni evakuirali več moskovskih nakupovalnih središč, danes pa so preiskali vse moskovske železniške postaje.

Objavljeno
06. februar 2011 20.02
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Slaba dva tedna po terorističnem napadu na letališču Domodedovo, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 37 ljudi, več kot 150 pa je bilo ranjenih, je odgovornost zanj prevzel samooklicani emir Kavkaškega emirata Doku Umarov, prvi človek z ruskega seznama teroristov in nekakšen ruski Osama bin Laden. Oglasil se je na neuradni separatistični spletni strani Kavkazcenter.com, ki je v Rusiji prepovedana, s čimer je ovrgel tudi nedavne govorice o svoji smrti. Pred črno zastavo z belim mečem je v kamuflažna oblačila oblečeni Umarov napovedal tudi, da so »severnokavkaški bojevniki na posebno operacijo v Moskvo poslali brata,« Kremelj pa je posvaril, »naj se pripravi na leto krvi in solza.«

Ruske varnostne službe so na nogah že vse od samomorilskega napada na letališče Domodedovo, v katerem se je po trditvah preiskovalcev razstrelil 20-letni Magomed Jevlojev, prebivalec Ingušetije, najmanjše in najrevnejše ruske republike na Severnem Kavkazu. »Policija išče še dva prebivalca inguške vasi Ali-Jurt, ki sta v Moskvo pripotovala skupaj s samomorilskim napadalcem,« je sporočil neimenovani preiskovalec. Šlo naj bi za 21-letnega Adama Ganiževa in 24-letnega Islama Jevlojeva.

Po terorističnem napadu na Domodedovu, ki se je zgodil slabo leto po napadu na moskovsko podzemno železnico, za katero je odgovornost prav tako prevzel Umarov, so stopnjo teroristične grožnje v Moskvi dvignili na najvišjo raven. Pred tednom dni so zaradi lažnega bombnega preplaha evakuirali več moskovskih nakupovalnih središč, danes pa so vajo ponovili na treh moskovskih železniških postajah: Jaroslavski, Leningradski in Kazanski, preostalih šest so prečesali s policijskimi psi. »Nikjer nismo našli razstreliva. Transportna policija vsakodnevno prejema klice z grožnjami s podstavljenimi bombami,« je tiskovna predstavnica moskovske policije Tatjana Agapova dala vedeti, da doživljajo pravo poplavo anonimnih klicev.

Za neznancem, ki je sprožil prvi simultan pregled vseh moskovskih železniških postaj, so organizirali iskalno akcijo. Grozi mu do tri leta zapora. »Takšne situacije so zelo neprijetne. Predvsem za potnike. Na žalost nas v zadnjem času zasipajo s telefonskim terorizmom. Mislim, da je čas, da zaostrimo kazni,« se je zavzel predsednik direkcije za železniški transport Sergej Abramov. Da so varnostne službe zaradi nenehnih groženj postale skoraj paranoične, dokazuje tudi včerajšnje zaprtje podzemske železnice Oktobrska, za kar so se odločili po odkritju sumljive torbe, v kateri k sreči niso našli razstreliva.