Rusija je na področju tehnologije v zaostanku

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je teden dni po katastrofalni nesreči v hidroelektrarni na jugu Sibirije ocenil, da je nesreča dokaza, da je Rusija na področju tehnologije v velikem zaostanku.

Objavljeno
24. avgust 2009 15.53
Ta.R/STA
Ta.R/STA
Moskva - Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je teden dni po katastrofalni nesreči v hidroelektrarni na jugu Sibirije ocenil, da je nesreča dokaza, da je Rusija na področju tehnologije v velikem zaostanku. Obenem se je zavzel za posodobitev velikega dela ruske infrastrukture, ki jo je danes označil za zastarelo in neučinkovito.

"Edina resnica tukaj je ta. Naša država je tehnološko daleč zadaj," je Medvedjev dejal med obiskom v prestolnici ruske republike Burjatije na vzhodu Sibirije, Ulan Ude. "Res smo zelo daleč zadaj in če te težave ne bomo premagali, bodo tiste grožnje, o katerih vsi govorijo, dejansko postale resničnost," je še dejal Medvedjev.

 

Kot je namreč dejal pred tem, se je po nesreči v hidroelektrarni pojavilo več "apokaliptičnih komentarjev", tako v Rusiji kot v tujini, v katerih so jo med drugim imenovali "Černobil 21. stoletja". "Tisti, ki ne marajo Rusije znotraj obstoječih meja in ne marajo njene vloge v svetu, so si začeli meti roke," je še dejal ruski predsednik.

 

Obenem pa je Medvedjev poudaril, da je treba nameniti veliko pozornost infrastrukturi v državi. "V številnih primerih je ta infrastruktura neučinkovita in potrebna takojšnje posodobitve," je ocenil ruski predsednik.

 

Največja ruska hidroelektrarna v kraju Sajano-Šušenskaja ob reki Jenisej je bila v ponedeljek prizorišče katastrofalne nesreče, v kateri je po dosedanjih podatkih umrlo 69 ljudi, še šest jih pogrešajo. Vzroki nesreče, v kateri je voda zalila strojnico, še niso povsem pojasnjeni, so pa ruski preiskovalci izključili možnost, da bi bi ji botrovalo teroristično dejanje. Neka islamistična skupina je namreč v petek prevzela odgovornost za tragedijo.