Rusija kmalu 157. članica prostotrgovinskega kluba

Moskva in Tbilisi sta odstranila zadnjo oviro za ruski vstop v Svetovno trgovinsko organizacijo.

Objavljeno
08. november 2011 20.13
Posodobljeno
09. november 2011 05.00
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva - Rusija in Gruzija sta dosegli dogovor, ki ga bosta podpisali v prihodnjih dneh in je odstranil še zadnjo oviro za ruski vstop v Svetovno trgovinsko organizacijo, za kar si ruski pogajalci prizadevajo že 18 let. Rusko prošnjo za vstop bodo obravnavali na ministrski konferenci WTO 15. decembra. Če jo bodo odobrili, bo sledila ratifikacija v ruskem parlamentu, 30 dni pozneje pa bo Rusija postala 157. članica edine mednarodne organizacije, ki uravnava pravila mednarodnega trgovanja.

Gruzija, ki je v Svetovno trgovinsko organizacijo vstopila leta 2000, je grozila z bojkotom ruskega vstopa vse od rusko-gruzinske vojne v svoji separatistični pokrajini Južni Osetiji, zaradi katere je izgubila nadzor tako nad Južno Osetijo kot nad drugo separatistično pokrajino Abhazijo. Sprti strani sta s švicarskim posredovanjem vendarle našli izhod iz pravnega absurda, ki je nastal zaradi ruskega priznanja gruzinskih separatističnih pokrajin. Dosegli sta kompromis, po katerem bodo carinski nadzor na meji z Južno Osetijo in Abhazijo opravljali mednarodni nadzorniki, čemur je Rusija dolgo odločno nasprotovala.

»Dogovor je velika zmaga, pri kateri je odločilno vlogo odigrala Evropska unija, ki je pritisnila na Gruzijo,« je ocenil Fjodor Lukjanov, urednik revije Rusija v globalnih zadevah. Poleg Evropske unije ruski vstop v Svetovno trgovinsko organizacijo odločno podpirajo tudi Združene države Amerike. »Pozdravljamo ruske in gruzinske napovedi o doseženem sporazumu glede nadzora trgovine med državama,« je sporočila tiskovna predstavnica State departmenta Victoria Nuland. ZDA so že med marčevskim obiskom podpredsednika Josepha Bidena napovedale, da bodo odpravile amandma Jackson-Vanik, anahronizem iz hladne vojne, ki so ga ZDA sprejele leta 1975 in predvideva trgovinske omejitve proti nekdanji Sovjetski zvezi. Sprejet je bil kot odgovor na sovjetsko omejevanje judovskega preseljevanja.

Rusija je zadnje veliko gospodarstvo brez članstva v Svetovni trgovinski organizaciji, ki skrbi za odstranjevanja ovir v mednarodni trgovini in tako prispeva h globalizaciji gospodarstva. Ruski vstop bo odprl pot za povečanje tujih naložb v posodobitev gospodarstva in bi lahko po mnenju Svetovne banke k ruskemu BDP kratkoročno prispeval 3,3-odstotno, dolgoročno pa kar 11-odstotno rast. Na drugi strani bi lahko članstvo pomenilo propad zaščitenih industrijskih panog, kot so avtomobilska in farmacevtska industrija, nova pravila trgovanja pa bodo prizadela tudi ruske letalske družbe, ki za polete čez Sibirijo tujim letalskim družbam ne bodo več mogle zaračunavati tarif, težave zaradi večje konkurence pa se napovedujejo tudi kmetom. »Zaradi vstopa Rusije v WTO bo pri nas izbruhnila revolucija,« je črnogled ekonomist Mihail Deljagin, ki omenjeni scenarij utemeljuje s tem, da Rusija svojih proizvajalcev ne bo mogla zaščititi pred navalom dumpinških kitajskih izdelkov, kar se je po vstopu v WTO denimo zgodilo v Kirgiziji.

Nedvoumen interes za vstop je rusko vodstvo pokazalo šele po letu 2008. »Rusija je postala precej bolj ponižna po svetovni gospodarski krizi v letih 2008-2009. Spoznali so, da se morajo odpreti in postati bolj atraktivni, saj bodo le tako v primeru nove krize manj občutljivi,« je ocenil ekonomist Ivan Tčakarov iz moskovske banke Renaissance Capital. Ruski vstop v Svetovno trgovinsko organizacijo je projekt ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva, premier Vladimir Putin pa je do njega še vedno zelo zadržan. »Ali bo vstop koristil Rusiji? Nagibam se k odgovoru 50-50. Vseeno mislim, da je to bolj pozitivno kakor negativno,« je izjavil prejšnji mesec, leta 2009 pa je presenetil s predlogom, po katerem naj bi Rusija, Kazahstan in Belorusija za vstop zaprosile kot skupna carinska unija.