Rusija nasprotuje ameriški protiraketni viziji

Ruski obrambni minister Sergej Lavrov je pred rusko dumo izjavil, da načrti ZDA za namestitev delov protiraketnega ščita v Srednji Evropi, predstavljajo korak nazaj proti hladni vojni.

Objavljeno
21. marec 2007 18.38
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov
Moskva/Berlin - Načrti ZDA za namestitev delov protiraketnega ščita v Srednji Evropi predstavljajo korak nazaj proti hladni vojni in odražajo pomanjkanje spoštovanja v Washingtonu do njihovih partnerjev v Evropski uniji in zvezi NATO, je v govoru pred rusko dumo poudaril ruski obrambni minister Sergej Lavrov.

"Ameriška odločitev je predstavljena na način, ki je nespoštljiv do njenih partnerjev v EU in celo v odnosu na druge članice zveze NATO," je pred spodnjim domom ruskega parlamenta dejal Lavrov. Obenem je ZDA pozval, naj razširijo svoja posvetovanja glede načrtovanega ščita tudi na Moskvo, ter zagrozil, da bo Rusija branila svoje interese na območju nekdanje Sovjetske zveze.

Razkol znotraj evroatlantskega zavezništva

Namigi o razkolu znotraj evroatlantskega zavezništva, ki naj bi ga povzročili sporni načrti ZDA, da na Češkem in Poljskem postavijo dele svojega protiraketnega ščita, so sicer vse pogostejši. Ameriškim načrtom ostro nasprotuje Rusija, vendar pa naj bi bile Lavrovove današnje besede v primerjavi s prejšnjimi izjavami predstavnikov Kremlja manj ostre.

Nemčija je medtem ponovila svoj poziv k enotnemu pristopu do postavitve ameriškega obrambnega ščita v Evropi znotraj EU in zveze NATO, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nemška kanclerka Angela Merkel je posvarila pred morebitno neenotnostjo glede tega vprašanja znotraj unije ter poudarila, da bi pomanjkljivo usklajevanje povezavo oslabilo in ji onemogočilo, da uveljavi svoja stališča.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier pa je v bundestagu danes izjavil, da sicer razume ameriško željo, da se zaščiti pred morebitnim napadom z raketami dolgega dometa, da pa bi moral Washington razmisliti, ali ne bo imela njegova trenutna politika "zelo, zelo, zelo visoke cene" - razkola znotraj Evrope, zveze NATO in z Rusijo.