Rusija o resoluciji ZN o Siriji: Zahod izkrivlja realnost

Francoski, britanski in ruski zunanji ministri so v Parizu iskali soglasje o resoluciji VS ZN o Siriji.

Objavljeno
16. september 2013 22.35
P. F., Moskva
P. F., Moskva

Moskva - Pred predstavitvijo poročila inšpektorjev Združenih narodov o napadu s kemičnim orožjem v Siriji so se na konferenci v Parizu sestali francoski šef diplomacije Laurent Fabius, britanski zunanji minister William Hague in ameriški državni sekretar John Kerry.

Podprli so sprejetje »neprizanesljive in natančne« resolucije varnostnega sveta Združenih narodov, v kateri bi opredelili posledice neizpolnjevanja zavez glede predaje in uničenja kemičnega orožja s strani sirskega režima.

Kerry je na srečanju trojke med drugim poudaril, da se bo moral Asad posloviti z oblasti tudi v primeru izpolnjevanja vseh zahtev, saj je izgubil legitimnost. Na ruskem zunanjem ministrstvu ostro zavračajo tovrstne pritiske. Zunanji minister Sergej Lavrov je označil oblikovanje neprizanesljivega osnutka resolucije o Siriji za znak »izkrivljanja realnosti«. Poudaril je, da bi se mednarodna skupnost trenutno morala posvetiti predvsem izvajanju pritiska na sirsko opozicijo, naj se vendarle udeleži mirovne konference Ženeva 2. »Morda moram uporabiti drug glagol - opozicijo je treba prisiliti, da sodeluje na pogajanjih. Doslej so bili vsi poskusi neuspešni.«