Rusija odpira vojaške baze v Abhaziji in Južni Osetiji

Rusija je z gruzijskima separatističnima republikama Abhazijo in Južno Osetijo podpisala sporazuma, v skladu s katerim bo Moskva za prihodnjih 49 let pridobila pravico za izgradnjo, uporabo in razvoj vojaške infrastrukture in vojaških oporišč na njunem ozemlju.

Objavljeno
15. september 2009 17.17
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Moskva - Rusija je danes z gruzijskima separatističnima republikama Abhazijo in Južno Osetijo podpisala sporazuma, v skladu s katerim bo Moskva za prihodnjih 49 let pridobila pravico za izgradnjo, uporabo in razvoj vojaške infrastrukture in vojaških oporišč na njunem ozemlju. Ruski obrambni minister Anatolij Serdjukov je danes tako v Moskvi podpisal dolgo pričakovana sporazuma z abhazijskim in južnoosetijskim kolegom, Merabom Kišmarijo in Jurijem Tanajevom. Po besedah Serdjukova je cilj sporazumov zaščita republik in njunih prebivalcev. Minister je obenem napovedal, da utegne Rusija tako z Abhazijo kot Južno Osetijo v kratkem podpisati še vrsto drugih sporazumov, vključno s tistim, ki se nanaša na vojaško-tehnično sodelovanje.

Abhazija bo tako v skladu z dogovorom rusko bazo gostila v mestu Gudauta, v Južni Osetiji pa naj bi Moskva svojo vojaško bazo postavila v Chinvaliju. Tako v eni kot v drugi naj bi namestili 1700 pripadnikov ruskih sil. Kot je ob tem dodal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Aleksej Kuznecov, pa to ne zajema več sto ob meji nameščenih pripadnikov ruskih varnostnih sil, ki so odgovorni ruski tajni službi FSB.

Današnje dejanje Rusije je že obsodila gruzijska stran. Po besedah namestnika vodje gruzijskega parlamentarnega odbora za mednarodne odnose Giorgija Kandelakiha gre za "preprosto, barbarsko okupacijo". Dogovora je obenem označil za poskus uzakoniti etnično čiščenje in zasedbo.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je aprila letos z abhazijskim in južnoosetijskim voditeljem, Sergejem Bagapšem in Edvardom Kokoitijem, že podpisal pogodbi, s katerima je Rusija uradno prevzela odgovornost za obrambo meja Južne Osetije in Abhazije z Gruzijo.

Moskva se je 26. avgusta 2008, nekaj dni po lanski vojni z Gruzijo, odločila priznati gruzijski separatistični pokrajini kot neodvisni državi, kar so obsodile številne države po svetu. Ruskemu priznanju sta zaenkrat sledili zgolj Nikaragva in Venezuela.