Rusija potrdila prodajo raketnih sistemov Iranu

Ruski obrambni minister je danes v Moskvi potrdil, da je Rusija Iranu prodala raketne sisteme Tor-M1. Ruski predstavniki poudarjajo, da so rakete izključno obrambnega značaja z omejenim dosegom.

Objavljeno
16. januar 2007 16.45
Sergei Ivanov med konferenco z zvezo NATO
Moskva - Ruski obrambni minister Sergej Ivanov je danes v Moskvi potrdil, da je Rusija Iranu prodala raketne sisteme Tor-M1. Gre za prvo uradno potrditev o prodaji na tako visoki ravni, odkar so se pojavile vesti o prodaji.

"Iranu smo v skladu s pogodbo poslali Tor-M1 rakete," je dejal Ivanov. V preteklosti so prodajo potrdili neimenovani viri. Ivanov ni pojasnil, koliko raketnih sistemov je Rusija dejansko prodala Iranu, vendar je neimenovani predstavnik ruskega obrambnega ministrstva podejal, da Rusija Teheranu še ni dobavila vseh v pogodbi določenih sistemov.

Neimenovani predstavniki obrambnega ministrstva so v preteklosti navajali, da bo Moskva Iranu dostavila 29 raketnih sistemov v vrednosti 700 milijonov ameriških dolarjev (okoli 600 milijonov evrov). Pogodbo o tem so po poročanju ruskih medijev podpisali decembra 2005.

"Če bo iransko vodstvo želele nabaviti še več orožja za obrambo, bomo to upoštevali," je še dejal Ivanov, ostalih podrobnosti pa ni razkril.

ZDA so lani pozvale vse države sveta, naj ustavijo kakršenkoli izvoz orožja v Iran in prekinejo vso jedrsko sodelovanje, da bi prisili Iran k ustavitvi plemenitenja urana. Pogodba o nakupu Tor-M1, ki vključuje tudi konvencionalno orožje, ne krši nobenih mednarodnih pogodb. Ruski predstavniki tudi poudarjajo, da so rakete izključno obrambnega značaja z omejenim dosegom.

Sistem Tor-M1 lahko identificira do 48 ciljev in istočasno strelja na dve tarči na višini do 6000 metrov.