Rusija proti širitvi ameriškega protiraketnega ščita

Ruska vlada je danes izrazila nasprotovanje ameriškim načrtom širjenja protiraketnega obrambnega sistema v Evropi, zlasti na Poljsko in Češko.

Objavljeno
23. januar 2007 15.30
Severnokorejska Scud B raketa
Moskva - Ruska vlada je danes izrazila nasprotovanje ameriškim načrtom širjenja protiraketnega obrambnega sistema v Evropi, zlasti na Poljsko in Češko. Ti načrti ne sledijo interesom globalne varnosti, je v Moskvi dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Kisljak.

Vsaka država ima pravico do obrambe, vendar pa pri tem pri sosednjih državah ne sme nastati občutek nevarnosti, je opozoril Kisljak. Kot je dodal, Rusija ne vidi nobenih prepričljivih argumentov za tovrstni protiraketni ščit.

Ruska vojska je predvideno namestitev ameriškega protiraketnega sistema na Češkem in Poljskem že označila za grožnjo. Načelnik ruskih raketnih sil Vladimir Popovkin je v ponedeljek tako dejal, da načrti Washingtona niso usmerjeni proti iranskim raketam, kot to trdijo ameriški predstavniki, ampak proti ruskim.

ZDA so Češko že tudi uradno zaprosile za namestitev dela protiraketnega obrambnega sistema, kar je uradna Praga potrdila ta konec tedna, podobne načrte pa imajo v Washingtonu tudi s Poljsko. ZDA naj bi na Češkem namestile radarsko postajo, na Poljskem pa naj bi zgradili raketni silos, iz katerega bi izstrelili prestrezne rakete. Kot trdijo v Washingtonu, je cilj tega sistema obramba pred morebitnimi iranskimi medcelinskimi raketami.

Ameriški protiraketni ščit sicer že vključuje prestrezne baze na Aljaski in v Kaliforniji, strateški položaj v Evropi pa se ameriški vojski zdaj zdi še pomembnejši, saj sta Iran in Severna Koreja medtem dodobra razvila svoje raketne sisteme.