Rusija se na sankcije Iranu ne ozira

Kitajska meni, da sankcije proti Iranu niso rešitev za izhod iz slepe ulice glede iranskega jedrskega programa. Iz Rusije pa so sporočili, da sankcije ZN ne bodo vplivale na rusko-iranske pogodbe.

Objavljeno
25. december 2006 16.40
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in vodja iranskega jedrskega programa Golamreza Agazadeh
Peking - Kitajska je danes sporočila, da sankcije proti Iranu, ki jih je uvedel Varnostni svet ZN, niso rešitev za izhod iz slepe ulice glede iranskega jedrskega programa, zato se zavzema za nova pogajanja s Teheranom. Sankcije niso dolgoročna in celovita rešitev problema, je izjavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Liu Jianchao.

"Upamo, da bodo sankcije uveljavljene tehtno, menimo pa tudi, da sankcije ne morejo biti dolgoročna rešitev za problem," je dejal Liu. Kot je dodal, Kitajska podpira politična in diplomatska prizadevanja za mirno rešitev vprašanja iranskega jedrskega programa s pogovori

Lavrov: Sankcije ZN ne bodo vplivale na rusko-iranske pogodbe

Sankcije, ki jih je Varnostni svet Združenih narodov v soboto naložil Iranu, ne bodo vplivale na pogodbe, ki jih je Rusija podpisala z Iranom, je danes izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Ena od določb resolucije namreč predvideva, da vse pogodbe, ki so bile podpisane pred njenim sprejetjem, ostanejo veljavne in se lahko spoštujejo, je še dejal Lavrov.

Rusija v skladu s pogodbo v vrednosti skoraj milijarde ameriških dolarjev trenutno gradi jedrsko elektrarno v iranskem Bušerju, ki naj bi začela delovati konec septembra 2007.

Kot je pojasnil Lavrov, je bilo treba "pred sprejetjem resolucije doseči ravnovesje med tremi cilji, po katerih naj bi se izognili kršenju režima neširjenja jedrskega orožja, ohranili pogoje za pogajanja z Iranom ter obdržali obstoječe legitimne vezi z Iranom na različnih področjih". Ob tem je zaključil, da je resolucija "resda kompromis, vendar pa so vsi ti cilji izpolnjeni".

Varnostni svet ZN, v katerem ima stalni sedež s pravico veta tudi Kitajska, je v soboto soglasno sprejel resolucijo, ki uvaja sankcije na uvoz in izvoz jedrskega materiala in tehnologije, s čimer želi ustaviti iranski program bogatenja urana.