Rusija svari pred neodvisnostjo Kosova

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je opozoril, da bi kakršnakoli odločitev v smeri neodvisnosti Kosova imela nadvse negativne posledice, saj bi slabo vplivala na regijo in Evropo kot celoto.

Objavljeno
16. februar 2007 19.51
Maarti Ahtisaari
Moskva - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes opozoril, da bi kakršnakoli odločitev v smeri neodvisnosti Kosova imela nadvse negativne posledice. "Prepričani smo, da bi neodvisnost pokrajine slabo vplivala na regijo in Evropo kot celoto," je dejal Lavrov.

"Razlike v stališčih med Rusijo in zahodnimi deželami glede statusa Kosova so očitne," je izjavil Lavrov, in dodal, da bo Rusija podprla resolucijo ZN le, če bo predlog o prihodnjem statusu Kosova posebnega odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija "postal predmet dogovora med Beogradom in Prištino". Rusija, ki ima veto v VS ZN, je tradicionalna zaveznica Srbije in je že večkrat poudarila, da ne bo podprla nobene rešitve s katero se ne strinja tudi srbska vlada.

Predlog Ahtisaarija ponuja Kosovu določeno stopnjo samouprave in čeprav ni nikjer izrecno zapisano, da bo Kosovo popolnoma neodvisno, Srbija temu vseeno nasprotuje. Po drugi strani pa s predlogom ni zadovoljna niti albanska etnična večina, ki se želi odcepiti od Srbije.

Končen predlog o statusu Kosova naj bi Ahtisaari predložil VS ZN konec marca.