Rusija z novim plinovodom prek Litve

Ruska družba Gazprom je odprla nov plinovod prek Litve, s katerim bo lahko povečala dobavo plina v Kaliningrad, svojo eksklavo med Litvo in Poljsko. Plinovod bo povečal dobavo plina tudi Litvi.

Objavljeno
13. september 2009 10.41
Plinovod, plin
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Vilnius  - Ruska družba Gazprom je v tem tednu odprla nov plinovod prek Litve, s katerim bo lahko povečala dobavo plina v Kaliningrad, svojo eksklavo med Litvo in Poljsko. Plinovod bo povečal dobavo plina tudi Litvi, ki bo morala decembra zapreti svojo nuklearko.

Plinovod je dolg 139 kilometrov, letno pa bodo lahko po njem prenesli 2,5 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina. Po navedbah Gazproma bo družba tako podvojila dobavo plina v kaliningrajsko regijo. Plin naj bi po plinovodu začeli pošiljati v decembru.

Prvi mož litovske plinske družbe Lietuvos Dujos Viktoras Valentukevičius je dejal, da je plinovod ključen za to baltsko državo, saj da bo zemeljski plin v naslednjih desetletjih ključen energetski vir Litve. Družba Lietuvos Dujos je v 38,9-odstotni lasti Gazproma.

Mnogi Litovci naj bi bili zadržani do večje odvisnosti od ruskega plina. Litva bo morala decembra zapreti svojo jedrsko elektrarno, ki so jo postavili še v času Sovjetske zveze, s čimer bo ta država praktično čez noč postala neto uvoznica energije.