Rusija za misijo ZN na Kosovo

Varnostni svet ZN po pričakovanju ni sprejel nobene formalne odločitve o prihodnjem statusu Kosova in je po besedah diplomatov na ZN ne bo še nekaj tednov.

Objavljeno
04. april 2007 19.00
Vojislav Koštunica
New York - Varnostni svet ZN na torkovem zasedanju po pričakovanju ni sprejel nobene formalne odločitve o prihodnjem statusu Kosova in je po besedah diplomatov na ZN ne bo še nekaj tednov. Kot poročajo diplomatski viri, raste soglasje za ruski predlog, da se na Kosovo in v Beograd pošlje misija VS ZN, do naslednjega formalnega zasedanja VS ZN o Kosovu pa ne bo prišlo še najmanj mesec dni. Najprej naj bi se 9. aprila na to temo sestala kontaktna skupina za Kosovo.

Prva razprava VS ZN o končnem statusu Kosova je potekala v več fazah. Najprej so potekale razprave glede same oblike zasedanja oziroma o tem, kdo lahko na njemu nastopi in kdo ne. Srbija je s pomočjo svoje zaveznice Rusije dosegla, da je srbski premier Vojislav Koštunica lahko nastopil, kosovski predsednik Fatmir Sejdiu pa ne, zato je njegov že pripravljeni govor v celoti prebral vodja misije ZN na Kosovu (UNMIK) Joachim Ruecker. Na zasedanju za zaprtimi vrati je sicer svoj predlog na kratko predstavil tudi posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN Martti Ahtisaari, ki se je kasneje ločeno sestal še s članicami VS ZN.

Zasedanje za Sejdiuja trajalo le kakšno minuto

Posebno neformalno zasedanje članic VS ZN je bilo pripravljeno tudi za Sejdiua, vendar pa je trajalo le kakšno minuto, saj se ga nekatere članice sploh niso hotele udeležiti. ZDA, ki sicer podpirajo neodvisno Kosovo, niso vztrajale pri uradnem nastopu kosovskega predsednika, saj se je ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin že pred tem pritožil, da so predstavnikom kosovskih Albancev sploh izdali vizume za pot v New York. Čurkin je ob tem opozoril, da je Rusija v preteklosti zahtevala vizume za predstavnike Abhazije, ki se želi odcepiti od Gruzije, vendar jim ZDA želje niso uslišale.

Odločanje o statusu Kosova preloženo

Srbiji in Rusiji je tako vsaj za nekaj časa uspelo preložiti odločanje o statusu Kosova v VS ZN, kjer so se oblikovale tri neformalne skupine držav. Na eni strani so ZDA s članicami Evropske unije, vmes je nekaj neodločenih držav, na stran Srbije pa se poleg Rusije nagibajo še Južna Afrika, Kitajska in deloma tudi Indonezija. Medtem ko iz slovaške Bratislave prihajajo odločne izjave proti neodvisnosti Kosova, pa tega od predstavnikov Slovaške v ZN ni slišati. Pomembno je sicer tudi to, da Rusija doslej še ni nedvoumno zavrgla Ahtisaarijevega načrta o mednarodno nadzorovani neodvisnosti Kosova.

De la Sabliere: Na kocki je stabilnost Evrope

Francoski veleposlanik pri ZN Jean Marc de la Sabliere je novinarjem že pred zasedanjem VS ZN dejal, da so očitni poskusi Rusije, da zavlačuje z odločanjem, lahko nevarni in da je na kocki stabilnost Evrope. Urejanje statusa Kosova je Francoz opredelil kot zadnje dejanje procesa razpada nekdanje Jugoslavije in nikakor ne more predstavljati presedana za druge regije po svetu. Srbski premier Koštunica je novinarjem sicer govoril ravno nasprotno in je poudaril, da je edina možna rešitev za Kosovo široka avtonomija, ki ne bo predstavljala nevarnega presedana.

Koštunica predlagal visoko avtonomijo v okviru meja Srbije


Koštunica je tudi v govoru pred VS ZN zavrnil neodvisnost Kosova in predlagal visoko stopnjo avtonomije v okviru meja Srbije. Ahtisaarijev predlog je označil kot enostranski in predlagal, da se imenuje novi pogajalec. Ahtisaari in generalni sekretar ZN Ban Ki Moon sicer menita, da nova pogajanja ne bi prinesla drugačnega izida, kot pa 15 mesecev neuspešnih pogajanj med Beogradom in Prištino na Dunaju, ki jih je vodil Ahtisaari. Ne glede na to je Koštunica poudaril, da bi predstavljalo priznanje neodvisnosti Kosova kršitev Ustanovne listine ZN, ki med drugim govori tudi o spoštovanju ozemeljske celovitosti in suverenosti držav.

Koštunica in Čurkin prepričana o zavrnitvi Ahtissarijevega predloga s strani VS


Srbski premier Koštunica je hkrati prepričan, da bo VS ZN zavrnil predlog posebnega odposlanca za Kosovo Marttija Ahtisaarija.

Tudi ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin je menil, da Ahtisaarijev načrt podpirajo le tri ali štiri članice VS ZN, poročajo tuje tiskovne agencije. Ahtisaari sam je sicer po končanem zasedanju VS ZN dejal, da se je postopek odločanja o prihodnjem statusu Kosova šele pričel, ter ga je primerjal s tekom na deset tisoč metrov.

Po njegovem mnenju je bila razprava v VS ZN "odgovorna", vprašanja, ki so jih postavljali udeleženci, pa legitimna. Prepričan je tudi, da vsi razumejo, kaj prinaša njegov predlog in zakaj je predlagal takšno rešitev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Glede ruskega predloga, da bi na Kosovo in v Beograd poslali posebno misijo VS ZN, da bi ugotovila stanje na terenu, je Ahtisaari opozoril, da je vodja misije ZN na Kosovu (UNMIK) Joachim Ruecker o stanju že večkrat poročal in da ne bi bilo slabo, če bi ta poročila natančno brali. "Mislim, da je bolje, da se čim prej sprejme resolucija VS ZN. Nihče ne bi smel gojiti iluzije, da (na Kosovu) ne bo nasilja, če se bo (z ureditvijo statusa) zavlačevalo," je še dejal Ahtisaari.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem sporočil, da se Moskva zavzema za pogajanja med Beogradom in Prištino o prihodnjem statusu Kosova. Mednarodno skupnost pa je pozval, naj ne skuša vsiliti svojega videnja rešitve tega vprašanja. O Ahtisaarijevem načrtu, ki za Kosovo priporoča nadzorovano neodvisnost, je Lavrov dejal, da gre za enostranski pristop, ki je nesprejemljiv.

Sejdiu poznav VS naj čim prej sprejme Ahtisaarijev načrt

Tudi predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je VS ZN pozval, naj čim prej sprejme Ahtisaarijev načrt, saj bi bilo odlaganje po njegovih besedah kontraproduktivno. Sejdiu je zavrnil tudi možnost nadaljevanja pogajanj s Srbijo.

Ceku zadovoljen s podporo Ahtisaarijevem načrtu

Kosovski premier Agim Ceku je danes izrazil zadovoljstvo, ker je načrt posebnega odposlanca ZN Ahtisaarija dobil podporo večine članic VS ZN. Obenem je v pogovoru za prištinske medije izrazil nezadovoljstvo, ker kosovski predsednik Fatmir Sejdiu ni dobil priložnosti, da bi pred VS ZN predstavil svoje argumente o Kosovu, kar bi bilo izjemno pomembno.

"Pozdravljam stališče vseh držav EU, vključno s Slovaško, ker so imele zelo konstruktivno stališče. Pozdravljam tudi stališče Kitajske, ki je bilo neopredeljeno, pri tem pa je to vprašanje videla kot evropsko ter napovedala, da bo podprla stališče EU o tem vprašanju," je dejal Ceku.

Ceku je komentiral tudi ruski predlog, da bi na Kosovo in v Beograd poslali posebno misijo VS ZN, ki bi ugotovila stanje na terenu. Označil ga je za poskus "odlašanja in zapletanja procesa".

Kosovski Srbi optimistični

Kosovski Srbi so začetek razprave v VS ZN o končnem statusu Kosova medtem označili za vzpodbudnega in menili, da daje upanje, da bo Kosovo ostalo del Srbije. Po njihovih mnenju seja ne samo, da je opogumila kosovske Srbe, temveč je tudi okrepila prepričanje, da bo načrt posebnega odposlanca propadel, ter da se bodo pogovori med Beogradom in Prištino nadaljevali. Član pogajalske skupine Beograda Marko Jakšić je še dejal, da je seja v VS ZN dala jasen signal, da neodvisnega Kosova ne bo.

ZDA: Ahtisaarijev načrt edina realna opcija

Veleposlanik ZDA pri ZN Alejandro Wolff pa je menil, da je Ahtisaarijev načrt edina realna opcija za Kosovo. Ruski predstavnik Čurkin je po drugi strani ostro nastopil proti postavljanju rokov za odločitev o statusu. Rusija se zavzema za nadaljevanje pogajanj, je poudaril, saj ima Ahtisaarijev predlog to "napako", da ga ena izmed vpletenih strani ne sprejema.

S tem je Rusija privzela srbsko stališče, da je treba nadaljevati pogajanja ter pri tem upoštevati ozemeljsko integriteto Srbije. Koštunica je šel pri svojih zahtevah še korak dlje, saj je zahteval, da se pogajanja nadaljujejo z novim glavnim pogajalcem ZN. Ahtisaari je namreč po njegovem mnenju pristranski.

Kot je dejal srbski premier, se je Ahtisaari namesto s statusom Kosova ukvarjal s statusom Srbije oziroma s premikanjem njenih meja, pri tem pa je pozabil na mednarodne standarde. Koštunica je podprl tudi ruski predlog o napotitvi posebne misije VS ZN na Kosovo in v Beograd. Predsedujoči VS ZN, britanski veleposlanik Emyr Jones Parry, pa je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP Koštuničine izjave zavrnil, češ da so namigovanja, da je bil predlog zavrnjen ali da se išče novi posebni odposlanec, popolnoma zmotna. Nadzorovana neodvisnost Kosova ima v VS ZN "znatno podporo", naj bi še dejal Parry, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Sicer pa tudi Parry ne pričakuje hitre odločitve o statusu Kosova. Kot je povedal, bo VS ZN v prihodnjih dneh odločil, ali bi na Kosovo in v Beograd poslal posebno misijo, kontaktna skupina za Kosovo pa bo verjetno še ta mesec pričela razpravo o resoluciji o statusu pokrajine.

Parry: Koštuničini namigi so zmotni

Predsedujoči VS ZN, britanski veleposlanik Emyr Jones Parry, pa je Koštunićine izjave zavrnil, češ da so namigovanja, da je bil predlog zavrnjen ali da se išče novi posebni odposlanec, popolnoma zmotna. Nadzorovana neodvisnost Kosova ima v VS ZN "znatno podporo", naj bi še dejal Parry, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Sicer pa tudi Parry ne pričakuje hitre odločitve o statusu Kosova. Kot je povedal, bo VS ZN v prihodnjih dneh odločil, ali bi na Kosovo in v Beograd poslal posebno misijo, kontaktna skupina za Kosovo pa bo verjetno še ta mesec pričela razpravo o resoluciji o statusu pokrajine.