Ruska ladja z nezakonitim orožjem v Iran?

Ruske oblasti so zanikale navedbe, da je ladja Arctic Sea, ki je izginila za dva tedna, v Iran tovorila protiletalske rakete S-300. Zunanji minister Lavrov je že odredil temeljito preiskavo.

Objavljeno
08. september 2009 16.04
Š. Ro.
Š. Ro.
Moskva - Rusija je zanikala, da je z ugrabljeno ladjo Arctic Sea, ki je izginila v juliju, tihotapila protiletalske rakete S-300 v Iran. Zunanji minister Sergej Lavrov je namreč dejal, da so navedbe v medijih, da je bilo na ladji nezakonito orožje, »popolnoma neresnične« in »neutemeljene«. Prvi ruski diplomat je tudi odredil »transparentno« preiskavo, v katero bo vključena tudi ladijska posadka.

Več kot 4.000 ton težko plovilo je izginilo, potem ko je zapustilo Finsko s tovorom lesa, vrednim 1,8 milijona dolarjev, namenjeno proti alžirski obali. Tovorno ladjo, ki je skupaj s 15-člansko rusko posadko izginila za več kot dva tedna, so našli 16. avgusta ob zahodnoafriški obali. Ob tem so osem oseb obtožili ugrabitve in piratstva. Ti, večinoma Estonski državljani, naj bi se izdajali za policiste in tako prevzeli nadzor nad ladjo in njeno posadko.

 

Prejšnji teden pa je britanski Sunday Times, opirajoč se na ruske in izraelske vire, razkril, da je Arctic Sea tovorila orožje za Iran, in ne lesa. Njihov vir je zatrdil, da gre za rakete S-300, naročilo pa naj bi prišlo od tujega vojaškega poveljnika.

 

Podobno zgodbo je prejšnji teden razkril tudi nek ruski novinar in namignil, da naj bi ladja tovorila nezakonito orožje. Novinar naj bi nekaj dni pozneje prejel klic, da mora zapustiti Moskovo ali pa bo aretiran, je razkril Mikhail Voitenko, urednik časopisa, v katerem je bil objavljen članek. Ruske oblasti so sicer zanikale tudi te navedbe.