Ruski embargo na meso iz Poljske ostaja

Predstavniki EU in Rusije so se na sestanku poskusili dogovoriti o možnosti ukinitve ruske prepovedi uvoza mesa s Poljske, vendar brez uspeha.

Objavljeno
18. januar 2007 13.14
Berlin - Predstavniki Evropske unije in Rusije so se v sredo na sestanku v Berlinu pogovarjali o možnosti ukinitve ruske prepovedi na uvoz mesa iz Poljske, vendar glede tega niso uspeli doseči dogovora, je danes povedal namestnik poljskega ministra za kmetijstvo Marek Zagorski. " Ne moremo z gotovostjo reči, kdaj se bo to zgodilo. Vsakršna napoved bi bila prenagljena, saj so potrebni nadaljnji pogovori," je dodal.

Na triurnem sestanku v Berlinu so sodelovali predstavniki Rusije, Poljske, Nemčije in Evropske komisije. Ruski minister za kmetijstvo Aleksej Gordejev je po sestanku novinarjem povedal, da ima njegova država še vedno pomisleke glede dela poljskih veterinarskih in fitosanitarnih služb. "Še vedno so pritožbe na račun poljskih kolegov in na žalost še vedno tudi obstajajo dokazi o ponarejenih dokumentih na kmetijskih izdelkih," je pojasnil.

Po besedah Gordejeva se bodo pogovori nadaljevali ob robu mednarodnega kmetijskega sejma, ki bo odprl vrata danes v Berlnu, otrvoritve pa se bosta udeležila tudi predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel, in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Ruske oblasti so konec leta 2005 prepovedale uvoz mesa in kmetijskih pridelkov iz Poljske, zaradi česar je Varšava na vrhu EU-Rusija konec novembra blokirala začetek pogajanj o sporazumu med EU in Rusijo o prihodnjem partnerstvu. Medtem ko ruske oblasti vztrajajo, da so prepoved uvoza uvedli zaradi neustreznih poljskih standardov za varnost hrane, je Varšava prepričana, da je prepoved povsem politične narave.

Evropska komisija in ruske oblasti bodo sicer v petek v Berlinu podpisale memorandum o nadaljevanju uvoza mesa in mesnih izdelkov iz Evropske unije kot celote, ki ga je Rusija zaradi vstopa Romunije in Bolgarije v povezavo sprva nameravala ustaviti.

Rusija je z ustavitvijo uvoza izdelkov živalskega izvora iz EU kot celote zagrozila zaradi prisotnosti prašičje kuge v Bolgariji in Romuniji, ki sta se s 1. januarjem 2007 pridružili povezavi. Po dolgotrajnih pogovorih je komisar Kiprianu 19. decembra uspel prepričati ruskega ministra za kmetijstvo Gordejeva, da oporečno meso iz Romunije in Bolgarije ne bo doseglo Rusije, in dogovorila sta se za podpis memoranduma, po katerem se lahko uvoz iz EU v Rusijo nadaljuje tudi po 1. januarju.