Ruski in ameriški telefoni zvonijo

Ameriški predsednik George Bush in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta po telefonu izmenjala skrbi glede iranskega jedrskega programa in ameriških načrtov postavitve protiraketnega ščita v Evropi.

Objavljeno
28. marec 2007 21.04
Vladimir Putin
Washington/Moskva - Ameriški predsednik George Bush in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta po telefonu izmenjala skrbi glede iranskega jedrskega programa in ameriških načrtov postavitve protiraketnega ščita v Evropi.

Bush je pri slednjem vprašanju zagotovil, da se je pripravljen z Moskvo odkrito pogovoriti. Sicer pa sta predsednika govorila tudi o ostalih perečih mednarodnih temah, so sporočili iz Bele hiše in Kremlja.

Predsednika sta se strinjala, da je potrebno z Iranom ohraniti dialog. Putin je pri tem ocenil, da je zadnja resolucija Varnostnega sveta Združenih narodov poslala Iranu "resen političen signal, da mora sodelovati z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) in mednarodno skupnostjo". Pri tem pa je Putin še izpostavil, da resolucija "povsem jasno izključuje uporabo sile".

Putin je Bushu izrazil tudi "zaskrbljenost Rusije v zvezi z ameriškimi načrti za vzpostavitev obrambnega sistema v Srednji Evropi". Bush pa mu je zagotovil, da se je pripravljen o tem "v interesu skupne varnosti" podrobneje pogovoriti.

Govorila sta tudi o vprašanju prihodnjega statusa Kosova, pri čemer je Putin Bushu ponovil, da bi morala biti predlagana rešitev "sprejemljiva tako za Beograd kot Prištino". Prav tako je Putin dejal, da Rusija nasprotuje predlaganemu načrtu posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija, po katerem bi Kosovo postalo neodvisno pod nadzorom mednarodne skupnosti.

Glede na sporočilo iz Kremlja, naj bi pogovor vzpodbudil Bush. Sicer do tega klica prihaja v času vse večjih nestrinjanj med Washingtonom in Moskvo glede vrste aktualnih mednarodnih vprašanj. Putin je tako prejšnji mesec obtožil Washington, da deluje enostransko in da se preveč zanaša na uporabo sile. Washington pa na drugi strani obtožuje Putina, da Rusija pod njegovo vladavino postaja se bolj avtoritarna država.